Gå til sidens hovedinnhold

Artistens beskjed til ungdommen: – Uansett hvor tungt, hardt og ensomt det har vært, så er kampen om å finne seg selv absolutt verdt å kjempe for

Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg har på en måte fått min del her i livet. Jeg har alltid skilt meg ut og det byr på utfordringer, sier Cathrine Mortensdatter. Fredrikstad-artisten skriver musikk om sorg, ensomhet og om å finne tilbake til seg selv.

– Det er tungt å snakke åpent om egne følelser og opplevelser. Det blir veldig nakent, sier Cathrine Mortensdatter – som går under artistnavnet Lariel.

I dag er hun 23 år og forlovet.

Ga ut sin første CD som 17-åring

Hun må tenke seg om et par ganger før hun klarer å svare på hvordan type musikk hun lager.

– Det er vanskelig å si hva det er fordi jeg bruker ingen typiske akkorder eller form. Det er mer abstrakt. Men, vi kan kalle det kunst-pop, sier hun.

Vi møter henne på en kafé i påsken. Første gangen hun ga ut CD var hun 17 år gammel. Etter en lengre produksjonstid og samarbeid med ny manager, er Lariel tilbake. I en ny form.

– Jeg hadde ingen store ambisjoner for den første CD-en fordi jeg var så ung. På den tiden skrev jeg tekster som jeg ikke klarte å relatere meg til eller forstå helt selv. Jeg hadde en åpen kanal hvor jeg skrev og formidlet låter som jeg ikke visste hvor kom fra.

Forrige albumet handlet om lengsel og kjærlighet på et mer modent nivå enn det en 17-åring vanligvis har.

– Jeg var veldig poetisk og skrev tunge tekster. Men, nå er musikken min ut ifra egne erfaringer, sier hun.

Vond og tung tid

Nå har hun skrevet om vonde livserfaringer hun har hatt de siste årene. Det er mye sorg og ensomhet. Men, det er opplevelser hun mener flere unge har i dag.

 

– Jeg har på en måte fått min del her i livet. Jeg har alltid skilt meg ut og det byr på utfordringer, starter hun.

 

– Det eneste jeg klarte å tenke på var hva alle forventet jeg skulle skape og ikke minst hvordan alle forventet jeg skulle se ut. Jeg hadde ingenting igjen av meg selv, og jeg var nødt til å bli kjent med meg selv på nytt uten å vite hva jeg skulle bli kjent med.

Hun begynte å lage mer musikk og kunst enn det hun hadde gjort i løpet av de årene de var sammen.

– Jeg brukte musikken til å få ut alle vonde følelser. Det ble en type terapi for meg, og musikken hjalp meg å finne tilbake og være tro mot meg selv. Det er umulig å ikke være ærlig når du skaper kunst og musikk, forteller hun.

Vil formidle til unge

Det er spesielt én ting hun vil formidle til ungdommer.

– Uansett hvor tungt, hardt og ensomt det har vært, så er den kampen om å finne seg selv og være tro mot seg selv absolutt verdt å kjempe for.

– I dag er det dessverre sånn at man lever under et press som man egentlig gir seg selv for man blir utsatt for forventninger fra alle kanter, hele tiden. Jeg tenker det er ikke noe som er mer rent og ærlig enn å være seg selv hundre prosent, sier hun.

Nå er hun klar for å spille på Ufestivalen på torsdag.

– Det blir den første konserten med det nye materialet. Det blir veldig interessant å se hvordan det blir tatt imot.

Les også: Cathrine Mortensdatter, Slevik, født 1993

– Kan du leve av musikken?

– Jeg lever allerede av musikken min. Det må jeg da jeg lever med den hver dag. Men å drive det bærekraftig er helt klart et mål. Målet mitt er ikke å bli den neste Adele, da musikken min er mer nisjeaktig og kanskje tiltrekker seg et mindre publikum. Men målet er helt klart å spille for publikummet som blir truffet av musikken.

Hun legger til:

– Jeg ser at musikken min har hatt god påvirkning på barn og unge med psykiske utfordringer. Jeg vil gjerne si til de unge, særlig jenter at dere trenger ikke å leve med skam. Slutt å bruke krefter på å gjøre deg selv til en fremmed konstruksjon. Du er bra nok, avslutter hun.

 

Kommentarer til denne saken