Store deler av Bendik Arnold Riis Kristiansen sine verker eies i dag av Fredrikstad kommune, og nå som det i år er 30 år siden byoriginalen og kunstmalerens bortgang, syntes Østfoldmuseene at det var på sin plass å stille ut alt Fredrikstad kommune eier av Bendik Riis.

Les også: Folksomt på bygdedagen i Onsøy

Ved tidligere anledninger, slik som under utstillingen «Norge, Norge mitt Fædrendeland» på Nasjonalgalleriet i 2010, var også en rekke privateide verker innlånt for anledningen, men dette er altså ikke tilfellet denne gang.

På Elingaard stilles nemlig kun Fredrikstad kommunes samling ut - og det er svært mye å se på for de kunstinteresserte som ønsker å ta turen.

Deriblant kommunens siste innkjøp, «Portrett av Edward Grieg», olje på plate. 

Les også: Bendik Riis hylles med egen forestilling under byjubiléet

Stort talent

Allerede i 1932-33, da Riis malte portrettet «Olav Rusti» viste han hva han var god for med pensel i hånden.

I 1933 debuterte han under Høstutstillingen, men det skulle gå mange år før han fikk den anerkjennelsen han fortjente og sårt lengtet etter.

I 1950 stilte han ut under «L'Exposition d'art psychopathologique du Premier Congrés mondial de Psychiatrie» i Paris, og i 1984 var hans verker som kjent stilt ut i den nordiske paviljongen under Veneziabiennalen.

På senere tid har ikke Riis sine verker blitt overeksponert for publikum, da mye av hans samling både eies av diverse institusjoner og mye fremdeles er i privat eie.

I denne filmen møter du Bendik Riis, en av de mest særpregede malere i moderne norsk kunst.

Les også:

Tilgjengelig i hele sommeren

Tove Thøgersen, seniorrådgiver v/ Østfoldmuseene er svært glad for at Fredrikstad kommune har klart å samle såpass mange av kunstnerens verker i sin katalog.

- Han var en flittig kunstmaler, og mer enn som så. Han var faktisk en svært flink dikter også, noe kanskje ikke alle er klar over, forteller hun.

Utstillingen viser en rekke av Riis' innrammede originaltegninger og blyantskisser, samt flere oljemalerier, hans diktsamling og en skisseblokk med et selvportrett laget av fargeblyanter.

- Han skrev med sitt eget språk, noe som jeg synes er svært flott, på ekte Bendik Riis-norsk, legger hun til lattermildt.

Les også: Bendik Riis blir teater i 2017

Fredsvenn med pensel og penn

Etter å ha blitt utskrevet fra Gaustad sykehus i 1952, hvor han forøvrig fikk tilgang til malesaker, gikk han blant annet i gang med å lage et komplett opplegg for hvordan Fredrikstad kan feire 17. mai.

I den anledning skrev han også nye sangvers til en rekke kjente melodilinjer, som eksempelvis hans «Barnesang» til «Vi ere en Nasjon Vi med» sin originalmelodi.

Bendik Riis-utstillingen ble åpnet av ordføreren forrige fredag, og står helt frem til 26. august.