Se Haakon Lie tegne grevlinghuset før bokslipp i Kina

OMSLAGET: Slik ser altså omslaget på den oversatte boka ut på kinesisk. Tegning: Haakon Lie

OMSLAGET: Slik ser altså omslaget på den oversatte boka ut på kinesisk. Tegning: Haakon Lie

Artikkelen er over 2 år gammel

Haakon Lie (27) har lagt ut en morsom video av hvordan han tegner huset til grevlingen. Illustratøren fra Gressvik/Hafslund er også straks ute med bok i Kina.

DEL

Den dyktige tegneren fra Gressvik har oppnådd en ny milepæl. Boka om hvilke yrker dyra kunne ha, kommer straks ut i Kina, også med drahjelp gjennom en bokklubb i det asiatiske landet. Og suksessen hans fra 2013 skal snart trykkes i nytt opplag her hjemme. Norge vil ha mer humor rundt dyr og deres jobbmuligheter.

Se hvordan Haakon Lie skaper grevlinghulen med blyant og pensler. Bakgrunnsbeaten er laget av Fredrik Johannes Kristiansen, inspirert av «Hobbiten». Den ligger også ute på hans Facebookside.

(Saken fortsetter under videoen)

Kinesisk bud

– Det er cirka ett år siden jeg fikk vite at Cappelen Damm hadde mottatt et bud fra Kina. Det var forlaget Duku Cultural Exchange som var interessert i å trykke opp boka «Hva ville dyrene hatt som jobb?»

Og det stoppet ikke der, for tegningene mine i den boka gjorde at Tor Åge Bringsværd fattet interesse ville jobbe med meg på «Ulvegutten»-bøkene hans. Der er det blitt åtte bøker nå, sier en fornøyd illustratør.

Han har også samarbeidet om byer med Svenn Poppe.

Oppdaget på messe

I 2016 ble altså boken oppdaget på en barnebok-messe i Shanghai. Det var første gang Cappelen Damm Agency var representert der, og etter sigende litt tilfeldig at boka til Lie var med.

Men Kina har den siste tiden fått øynene opp for norsk barnelitteratur. Og de er spesielt interesserte i enten billedbøker eller non-fiction titler for barn, der barna kan lære noe samtidig som de blir underholdt. Og der synes de boken min passet perfekt inn. I første omgang blir det trykt opp 6.000 eksemplarer som et slags test-opplag.

– Forlaget har også en bokklubb, så de har også en viss mengde bøker som er garanterte salg. Boken skal bli offisielt lansert etter kinesisk nyttår, det er i slutten av februar.

Flyttet nordover

Lie har forlatt Gressvik, men ikke for godt, og han er stadig vekk på hjemmebane.

– Jeg bor på Hafslundsøy, for da bestekompisen kjøpte seg hus, takket jeg ja til å flytte inn der. Så nå har jeg, grevlingen og alle dyra mine hjemmekontor på øya. Men jeg er stadig vekk i Fredrikstad, hvor jeg har deltidsjobb som personlig assistent, og føler meg egentlig mest hjemme i opphavsbyen. Kanskje jeg til og med flytter tilbake.

– Men hva skjer ellers om dagen?

– Jeg skriver litt på egne prosjekter som forhåpentligvis vil nå hyllene en dag, også er jeg i samtale med Fredrikstad kino om illustrasjonsjobb på sci-fi festivalen. Det kan bli veldig moro. Men mest av alt ser jeg frem til den internasjonale debuten, og få potene i et kinesisk eksemplar av boka med alle de rare tegnene, sier Lie.

Artikkeltags