Gå til sidens hovedinnhold

Tolv kunstnere har flyttet inn på «Hylla»

Artikkelen er over 3 år gammel

En har flyttet fra Oslo for å leie atelier, en maler bildene sine med q-tips mens tredjemann klipper hundrevis av melkekartonger. Det gamle industriområdet på Øra har blitt et etablert og ettertraktet kunstnermiljø.

Når du først har kommer til det gamle industriområdet på Øra – der Hydrogenfabrikken ligger, må du gå videre nedover mot elva før du kommer til det som en gang har vært et verksted. Nå har det blitt pusset opp, og tolv kunstnere har flyttet inn.

Derav navnet «Hylla»

Det er høyt under taket. Og åpent. Det går en spiraltrapp opp til andre etasje som er formet som en hems rundt hele bygget.

– Da bygget ble brukt som verksted var det kontorer i andre etasje. Og korridoren der oppe ble kalt for «Hylla». Derav navnet, sier kunstner Tor-Magnus Lundeby mens han peker og viser.

Han er billedkunstner og jobber med tegning, maleri og installasjon.

– Vi er veldig fornøyd med lokalet. De har pusset opp en del, men det er fortsatt noe gammelt og originalt igjen, og det syns vi er så flott, sier han.

 

Området på Øra har tidligere vært et rent industriområde, og har nå blitt et etablert kulturmiljø.

Hydrogenfabrikken

 • Hydrogenfabrikken er et kreativt miljø, etablert i de gamle industrilokalene på Øra like ved Gamlebyen.
   
 • Rundt 1912 utviklet De Nordiske Fabrikker De-No-Fa Aktieselskap sin fettproduksjon og ble en kjemisk industrigigant i Fredrikstad. Flere underleverandører fulgte etter og andre store industrier etablerte seg på Øra. Sammen utgjorde de noen av byens viktigste og største arbeidsgivere.
   
 • I 2006 flyttet de første billedkunstnerene inn i tomme lokaler i det gamle biltapperiet. Her startet ideen om å bruke Hydrogenfabrikken til kunstnerisk virke.

 • I 2008 startet Østfold Kunstnersenter (ØKS) 3 innovasjonsallianser mellom kunstnere og næringsliv i Nedre Glommaregion. Alliansen mellom Fredrikstad Innovasonspark  og ØstfoldKunstnerSenter var et faktum. Ambisjonen var å skape en kunstnerisk høyborg.

 • De bevaringsverdige bygningene som Hydrogenfabrikken utgjorde er omdannet til et unikt miljø som i dag rommer mer en 70 kunstnere og kreative næringer. Et miljø som stadig vokser.

 • Hydrogenfabrikken er todelt med en utleiedel og en visningshall på over 500 kvadratmeter. Visningshallen drives idag av Fredrikstad Innovasjonspark og det er full aktivitet med utstillinger og arrangementer.

 • Blant kunsterne finner du billedhuggere, skulptører, billedkunstnere, innstallasjonskunstnere, keramikere, porselensdesignere, smykkekunstnere, scenografer, filmfolk, forfattere, fotografer, kommunikasjonsrådgivere, tekstforfattere, grafiske designere, illustratører, arkitekter, industridesignere, interiørdesignere.

Fredrikstad er kunstnerbyen

De åtte kunstnerne vi møter er alle enige i om at Fredrikstad er en stor kunsterby.

– Fredrikstad er helt klart den byen i Østfold som har flest kunstnere. Det er her både profesjonelle og andre kunstnerne bosetter seg, sier han.

– Men hvorfor det?

– Det er et attraktivt terreng, og det betyr mye for oss at innflyttere kommer hit. Det viser at vi har et bra kunstmiljø, og det snakker opp byen, svarer han.

 

Kun én lever av å være kunstner

Av de tolv kunstnerne på «Hylla», er det kun én, Elisabeth Mathisen, som lever av å være kunstner.

– Jeg valgte å flytte fra Oslo til Fredrikstad selv om jeg ikke har noen tilknytning her. Det er veldig vanskelig å få et atelier i Oslo, og jeg flyttet hit med en gang jeg fikk tilbud på Hydrogenfabrikken- og nå har jeg fått atelier her på «Hylla».

– Hvordan er det å jobbe her?

– Vi jobber i hvert vårt atelier, og det vi har til felles er at vi kan snakke sammen over en kopp kaffe. Jeg hadde aldri fått tak i et atelier i Oslo til den prisen jeg har her, forteller hun.

 

Mathisen har fått atelier i den gamle kantina, og er storfornøyd. Hun har også garantilønn og kan derfor leve av å være kunstner, men slik er ikke tilfelle for alle.

– Vi er alle kunstnere på heltid, men mange må ha andre jobber ved siden av for å klare seg. Alle de tolv her inne er utdannet og aktive som kunstnere, men ikke alle kan være på atelieret hele dagen, sier Lundeby.

– Man kan altså ikke leve av dette?

– Da må du selge veldig mye kunst. De fleste har stipend og jobber ofte med barn og unge som lærere eller i «Den kulturelle skolesekken», sier han.

– De yngre tar over

Lundeby forteller at det meste man kan få i dag er et tiårig stipend, og at det er flere nyutdannede som får stipend.

– Det er de yngre som tar over. En gang var man ung og lovende, men nå er det nye unge og lovende, og det må man bare akseptere, sier Lundeby.

I andre etasje er det fem kunstnere som holder til, mens seks stykk er i første etasje. Hege Liseth har atelier på nordsiden.

– Vi er en kjempefin gjeng med bra folk. Vi har dannet et lite kollektiv, sier hun.

Hun er billedkunstner og legger vekt på maleri og tegning. Og da vi besøker hennes atelier sitter hun på gulvet, omringet av papptallerkener med forskjellig maling på, og hun jobber med et maleri, ikke med pensel, men med en q-tips.

 

– Jeg arbeider med hovedvekt på maleri presentert i romlige installasjoner med veggtegninger og objekter. Jeg er opptatt av problemstillinger knyttet til den menneskelige bevissthet.

De som er leietagere på «Hylla» er:

 • Tulle Ruth Kofoet Jespersen
 • Lina Meseke
 • Gerd Wevling Matre
 • Elisabeth Mathisen
 • Hege Liseth
 • Elisabeth Thorsen
 • Arve Revheim
 • Tor-Magnus Lundeby
 • Jens Ledaal
 • Maja Linden
 • Kristin Romberg
 • Elisabeth Rønnebekk

 

Kommentarer til denne saken