Gå til sidens hovedinnhold

Gå i Hans Nielsen Hauges fotspor

Artikkelen er over 4 år gammel

Når det nå atter en gang settes opp en utendørsmusikal til ære for Rolvsøys store sønn, Hans Nielsen Hauge, er en vandring i hans fotspor selvsagt på sin plass også denne gangen.

Da Hans Nielsen Hauge først tuslet i Gamlebyens luslagte gater på slutten av 1700-tallet, var det i gry av en ny æra i hans liv.

Et guddommelig møte på et jorde gjorde slaktersvennen fra Rolvsøy om til evangelist, og som et resultat av dette dedikerte Hauge resten av sitt 53 år lange liv til sitt kristelige kall.

Les også: Fortettet historie om en av Norges største personligheter

Satt fengslet på torvet

Den kommende uken kan du ved flere anledninger få med deg den guidede og dramatisert vandring i forkant av Hans-P. Thøgersen og Svein Gundersen sin musikal, «Det brenner en ild».

Hans Nielsen Hauge-kjenner Svein Høiden kommer til å lede an vandringen som blant annet tar for seg Hauge som slaktersvenn hos Madame Kruses Kjøttforretning i det lille røde huset i Smedjegaten i 1795.

– Gjennom 50 minutter går vi i Hans Nielsen Hauges fotspor i Gamlebyen, men vandringen er også fylt med annen informasjon fra hans rike liv. Han ble et symbol, en stemme om håp - ja, man kan rett og slett si at han ga det norske folk tilbake troen på seg selv, forteller Hauge-kjenner Svein Høiden.

Les også: Få øye på Fredrikstad-historien

Med innspill fra Hans Nielsen Hauge selv

Knapt to år etter at Hauge begynte som slaktersvenn hos Madame Kruse, hadde han allerede rukket å bli et så høyt respektert navn blant hele Norges folk, at han enkelt kunne samle hundrevis av mennesker til kristelige møter - noe han gjorde 19. februar 1797 i huset til byggmester og leder for haugianerne i Fredrikstad, Niels Bersøe.

29. desember samme år ble han derimot satt i arrest i det gamle rådhuset på torvet. Der satt han fengslet i 30 dager, noe som dessverre skulle vise seg å bli starten på en rekke arrestasjoner for den unge predikanten.

Hauges møte med Gud ute på et jorde, hans kall til å få det norske folk til å tro på seg selv igjen, Hauge-bevegelsene og bønder på Eidsvoll i 1814 - alt blir dekket i løpet av den 50 minutters lange turen rundt i Gamlebyens historiske gater.

Før en slik historisk musikal, er det alltid en fordel å få litt bakgrunnsstoff. Dette slik at en enklere klarer å holde tritt med forestillingen, tilføyer Høiden.

Les også: Hele brygga synger, igjen

Under vandringen møter man i tillegg til guide Svein Høiden, Hans Nielsen Hauge i egen person - spilt av skuespiller Terje Brevik.

– Det var viktig for oss å kunne sette opp en slik vandring i forbindelse med musikalen - særlig siden Hauge hadde så mange konkrete holdepunkter i Gamlebyen, fortsetter Høiden.

Les også: Gründer i ånden

Brenner ilden fortsatt?

I forkant av premieren på «Det brenner en ild» torsdag kveld, skal Høiden gi publikum et glimt fra Hauges liv gjennom kåseriet «Brenner ilden fortsatt?» i Tøihusets Bombarder-sal.

Biskop Atle Sommerfeldt i i Borg Bispedømme kommer også til å være tilstede for å dele sine tanker rundt hva dagens kirke kan lære av Hauge og den striden som omsvermet han.

Onsdag 23. august inviteres det til kåseri atter en gang - da av Alv Magnus, med «Hemmeligheten bak HN Hauges eventyrlige tjeneste».

Les også: Skagestad spiller Erling Stordahl

Musikalske innslag

Skuespiller og sanger Morten Gjerløw Larsen deltar i Haugemusikalen som Hauge-vennen Iver Graalum, og vil også bidra med musikalske innslag under Alv Magnus sitt kåseri i Tøihuset førstkommende onsdag.

Les også: Rein Alexander spiller prest i musikal

Gudstjenester i friluft på Tøihusplassen

I forbindelse med Haugemusikalen skal det i regi Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK) Østfold Menighet og Østre Fredrikstad Menighet også arrangeres to utendørsgudstjenester de kommende søndagene, med presteneBoe Johannes Hermansen og Linn-Therese Jordheim Larsen.

NB! Den dramatiserte vandringen i Hans Nielsen Hauges fotspor er kun tilgjengelig i forkant av enkelte forestillingsdatoer av «Det brenner en ild». Se Fredriksstad Blads kalender for datoer.

 

Kommentarer til denne saken