Litt lokal hjelp til solistene på "Tosca"

  I juni synger Celine Byrne (Tosca), Ho-Yoon Chung (Cavaradossi) og Dan-René Dahl (piano) på Fredriksten festning, her får du en liten smaksprøve.

  Av
  Artikkelen er over 4 år gammel

  10. juni går startskuddet for «Tosca» i Halden. Fredag var tre solister innom byen. Domkantor Dan René Dahl er deres repetitør.

  DEL

  Det er sjette gang Fredrikstad festning skal huse en forestilling utendørs. På Speilets scene bød det forelskede paret i «Tosca» på en liten smakebit. Irske Celine Byrne spiller Floria Tosca, mens sørkoreanske Ho-Yoon Chung spiller kunstneren Cavaradossi. Trond Halstein Moe er på festningen for fjerde gang, og han skal kle på seg rollen som den litt slemme polimesteren Scarpia. Så det er duket for maktkamp, kjærlighet og en dose død.

  Moe er egentlig pensjonert fra Den Norske Opera & Ballett, men har mer enn nok å gjøre. Hans cv viser at det er blitt 75 roller på mange scener rundt i Europa. Faktisk er han og direktør Pål Scott Hagen utdannet på samme tidspunkt på musikkhøyskolen.

  Høyreist: Scenografien på Fredriksten festning vil blant annet by på et 13 meter høyt tårn.Foto: Opera Østfold

  Høyreist: Scenografien på Fredriksten festning vil blant annet by på et 13 meter høyt tårn.Foto: Opera Østfold

  Høyreist: Scenografien på Fredriksten festning vil blant annet by på et 13 meter høyt tårn. Foto: Opera Østfold

  Irsk favoritt

  Byrne fikk smaken på opera etter et au-pairopphold i Milano som 17-åring. Hun har kjempet seg gjennom sykdom og hatt flere store roller. Puccini setter hun veldig stor pris på. Nå har hun forelsket seg i Norge, og ser frem til tre forestillinger i Halden. Hun er også på vei til oppdrag med José Carreras i Sveits og senere på Covent Garden i London.

  Chung skal til Seoul, Madrid og Metropolitan i New York etter Halden.

  Byrne passet også på å kommentere Halstein Moes bruk av jakke. I det hele tatt er en ganske så gemyttlig blant sangerne.

  Lokal repetitør

  Dan René Dahl, kantor i Domkirken, er engasjert som repetitør til stykket. Han har tatt seg fri, og ser frem mot å være med under forestillingen

  – Jeg ser frem til å illudere kirkeorgel på tampen av forestillingen, humrer Dahl.

  Direktør Pål Scott Hagen er godt fornøyd med tre sterke navn til tre hovedroller. Stykket byr på ytterligere fire hovedroller, og det er engasjert et stort lokalt kor.

  Hagen er glad for at billettsalget så langt ser lovende ut, og det er fortsatt billetter til alle tre dagene, men det er naturlig nok mest press på forestillingene fredag og lørdag. Startskuddet går onsdag 10. juni.

  Artikkeltags