Nå får Fredrikstad sine egne smykker

May Helen Bleie fra Fredrikstad ble forelsket i Fredrikstad da hun så Anno på TV i 2016. Nå har hun en kolleksjon med Fredrikstad-smykker klar.

May Helen Bleie fra Fredrikstad ble forelsket i Fredrikstad da hun så Anno på TV i 2016. Nå har hun en kolleksjon med Fredrikstad-smykker klar. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Oljearbeider May Helen Bleie satt hjemme i Odda og så Anno-utgaven fra Gamlebyen da hun fikk ideen til et eget Fredrikstad-smykke.

DEL

May Helen Bleie var oljearbeider i Nordsjøen og fra Odda, men la sin elsk på Fredrikstad da hun så Anno på NRK. Og lite visste hun da at byen hun hadde lagt sin elsk på, skulle bli hennes nye hjemby de neste to årene.

Omskolering

– Jeg satt hjemme med to ødelagte knær, og Anno fra Fredrikstad fascinerte meg stort. Jeg var da i en prosess med NAV om omskolering og etter å ha drevet med litt sølvsmiing på hobbybasis falt valget på at jeg ville utdanne meg til gullsmed. Og heldigvis kom jeg inn på Plus Skolen i Gamlebyen. Jeg flyttet til Prestelandet og det er helt fantastisk å bo og gå på skole her i festningsbyen, forteller May Helen.

Etter Anno satt May Helen og grublet på hvordan hun skulle gripe fatt på sin smykke-idé. Til slutt fant hun ut av det. Med hjelp av et mekanisk verksted hjemme i Odda fikk hun laget malen og laget det aller første smykket i sandestøp.

Halssmykke

Halssmykke Foto:

Vant pris

– Jeg rakk akkurat å bli ferdig med det, og sendte det inn til en konkurranse i Norges Gullsmedforbund før jeg startet på Plus. Og i konkurransen vant jeg «Folkets Pris» for smykket fra Gamlebyen. Det ble klassetur til Oslo Nye Teater da premien skulle deles ut – så jeg hadde hele klassen i ryggen da jeg vant, forteller Bleie.

Smykkekolleksjonen har hun valgt å kalle NR01, fordi Fredrikstad er regnet som Norges første renessanseby og er blant annet den første byen som er oppkalt etter en konge. 

Til nå består kolleksjonen av halssmykke, øredobber, mansjettknapper og slipsnål. Men hun har også en ring og armring under produksjon.

Mansjettknapper

Mansjettknapper Foto:

– Uvirkelig

– Det er helt uvirkelig – at jeg laget et smykke til byen i mitt hjerte før jeg i det hele tatt hadde vært her, sier hun smilende.

Lørdag blir kolleksjonen lansert på Quarteret Vinkafé og det er ordfører Jon-Ivar Nygård som foretar den høytidelige avdukingen. Fra mandag kan smykkene kjøpes på galleri ØKS.

Øredobber

Øredobber Foto:

Flytter hjem

Nå som hun er ferdig utdannet ved Plus Skolen i Gamlebyen flytter May Helen hjem til Odda for å bli medeier i en gullsmedbutikk der.

– Det blir kjempetrist å forlate Fredrikstad. Jeg har truffet så mange kule folk her og hatt det helt topp, men det skal også bli kjekt å komme hjem og starte opp som gullsmed. Det er nemlig over 40 år siden Odda hadde en egen gullsmed, forteller hun.

Fredrikstad-smykket skal også lanseres i Odda i september.

May Helen Bleie har laget smykker inspirert av Gamlebyens formasjon.

May Helen Bleie har laget smykker inspirert av Gamlebyens formasjon.

Artikkeltags