Med bestefar på museum

SAMMEN MED BESTEFAR: Helge Hovland og Tommy Hovland hadde tatt turen fra Vestby for å se «Bar 1567» i Gamlebyen tirsdag ettermiddag.

SAMMEN MED BESTEFAR: Helge Hovland og Tommy Hovland hadde tatt turen fra Vestby for å se «Bar 1567» i Gamlebyen tirsdag ettermiddag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Sammen med bestefar Helge Hovland (75), var Tommy Hovland (14) spent på å se Fredrikstad museums nye utstilling «Bar 1567». – Jeg håper jo at jeg kan lære noe.

DEL

Når Fredriksstad Blad møter avdelingsdirektør Gaute Jacobsen på Fredrikstad museum, er det flere som har tatt turen for å se utstillingen i Tøihuset.

Blant dem er Tommy Hovland (14) og bestefar Helge Hovland (75) fra Vestby. På «Bar 1567» skal de snart få oppleve historier om ulike menneskers skjebner som har bodd i Fredrikstad i forskjellige tidsperioder.

– Jeg håper jo at dette kan være litt lærerikt, forteller Tommy.

Før de skal sette seg i baren, går de igjennom en utstilling i andre etasje. Denne delen av utstillingen er en tidslinje som starter i 1567 og viser flere elementer fra de ulike tidsperiodene frem til dagens Fredrikstad.

Ønsket å lage noe nytt

Det var i forbindelse med byjubileet at Fredrikstad museum bestemte seg for å fornye utstillingen de hadde hatt siden 2003. Sammen med ansatte, og blant annet Ole Dørje, fant de ut at de ville skape noe som var litt annerledes, og ikke minst noe som kunne appellere til både voksne og barn.

Inspirert av Anno, satte de i gang med planleggingen, og ikke lenge etter fikk de en idé.

– Da jeg ble presentert for ideén om en historiebar var jeg solgt med en gang. Ikke bare ville dette være lærerikt, det ville også være underholdene for alle aldersgrupper, forteller avdelingsdirektør Gaute Jacobsen.

De satte i gang, og fredag 23.juni sto utstillingen klar for besøkende.

– Vi ble veldig glad for alle de positive tilbakemeldingene vi fikk, og ikke minst fortsatt får. Det virker som om folk liker konseptet, og ser sjarmen og underholdningen i «Bar 1567», sier Jacobsen.

SERVERING I BAREN: Historieverten serverte et glass «vin» ble under fortellingen om Madam Guldberg.

SERVERING I BAREN: Historieverten serverte et glass «vin» ble under fortellingen om Madam Guldberg. Foto:

Fornøyd med dagen

Etter historiene i «Bar 1567» er blitt servert, kommer Tommy og bestefar Helge ut fra baren. Fornøyde og engasjerte, forteller de om utstillingen sto til forventingene eller ikke.

–  Jeg synes historiene var veldig interessante, også var det morsomt at historieverten bidro med ekstraopplysninger fra tiden de ulike personene levde i, forklarer bestefar Helge Hoveland.

Tommy nikker, han virker enig med bestefaren sin.

– Ja, det var ganske fint, og ikke minst veldig lærerikt, sier Tommy.

– Hvilken historie ble favoritten da?

– Det må nok være Anne Rimer, forteller bestefar Helge.

– Nei, for min del var det historien om Fredrikstads Mekaniske Verksted (FMV), uten tvil, avslutter Tommy.

Artikkeltags