Virkelighetsflukt i Kunstforeningen

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredrikstad kunstforening presenterer lørdag billedkunstneren Charlotte Bergesen fra Oslo. Hun skal vise en serie store tegninger og fm bronseskulpturer under tittelen «Eskapismens muligheter».

DEL

– Eskapisme brukes ofte som et uttrykk for en flukt fra virkeligheten. Men en virkelighetsflukt innebærer også en undertrykkelse av tanker, depressive følelser og ønske om å flykte inn i noe, for å unngå noe annet.

Dette sier kunstneren før utstillingen som skal henge oppe i fire helger fremover, til og med 11. november.

Charlotte Bergesen er fra Oslo, men har en variert utdannelse fra en rekke læresteder rundt om i verden.

Hun begynte som hospitant ved Statens Håndverks og kunstindustriskole og fulgte opp ved Blake College i London i 1990. I London tok hun også utdannelse ved Art and Design Studies og Wimbledon School of Art i 1994. Hun studerte også ved San Francisco Art Institute i 1996.

Strikte former

Tegninger: Charlotte Bergesens tegninger preges av nøyaktige og strikte former.

Tegninger: Charlotte Bergesens tegninger preges av nøyaktige og strikte former.

Charlotte Bergesen satset på tegning.

Mange har sagt at Charlottes billedverden er veldig lik tegneren Kjell Erik Killi Olsens figurer.

De to kunstnerne er også nære venner. Men Charlottes figurer og små historier hadde allerede blitt født da hun oppsøkte Killi på Grünerløkka på 1990-tallet med sine mange, små tegnebøker.

– Da jeg kom hjem til Norge fra Wimbledon, hospiterte jeg på Kunst- og håndverksskolen, giftet meg og fikk fire barn. Jeg ble også kjent med Killi, og hjalp ham blant annet med å flytte ut til Gressholmen. Vi reiste og jobbet mye sammen, men han var aldri læreren min, sier Charlotte Bergesen.

Hennes tegninger er store, og de er med og uten farger. Noen geometriske og andre mer organiske.

«200 dager, tiden det tar», er et verk bestående av 105 sammenhengende A4 og A 3 formater, nøye utført i blyant. Bergesens tegninger er nøyaktige og stringente.

Stiller også ut skulptur

Men hun skal også stille ut sine skulpturer. De står i sterk kontrast til tegningene, er figurative og utført i bronse.

Skulpturene uttrykker også tematikken «eskapisme», i betydningen av å ikke ha tilhørighet, og stadig forsøke å passe inn et sted.

Fredrikstad Kunstforeningen ønsker velkommen til Bergesens utstilling de fire neste helgene. Foreningen holder til i Ferjestedsveien, ved siden av Østfold Kunstsenter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken