Fredrikstads kinosjef styrer 170 medlemmer

Mindre glamorøst: Jørgen Søderberg Jansen (43) er langt unna Hollywood. Men fra arbeidsplassen med Hællæwood-vegg, skal han frem til 2020 lede 170 kinosjef-medlemmer.

Mindre glamorøst: Jørgen Søderberg Jansen (43) er langt unna Hollywood. Men fra arbeidsplassen med Hællæwood-vegg, skal han frem til 2020 lede 170 kinosjef-medlemmer. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Jørgen Søderberg Jansen er for andre gang valgt til leder av Norske Kinosjefers Forbund. Det betyr at han skal lede 170 medlemmer frem til 2020.

DEL

– Vi har gjerne 8–10 møter i året, og tar gjerne møtene i forbindelse med bransjetreff. Jeg har vært med i styret i ni år, og var også leder i 2013/14. Så jeg vet hva jeg går til. Og vi har jo alle samme interesse for film og kan hjelpe hverandre. Vi er ingen fagforening, og snakker aldri lønnsforhandlinger. Vi er mer et faglig forum. Muligens du kan skule til skolen og elevrådet. Jeg er da lederen, men bestemmer ikke over medlemmene.

Nå har «Den 12. mann» passert 500.000 kinobesøk - det er mer en Star Wars 

Alle hjelper alle

– Hva gjør dere så?

– Vi er jo kolleger, og kan dra nytte av hverandres tips og erfaringer. Noen steder er det små forhold, og kinosjefen er kanskje både kinosjef, kultursjef og kulturhussjef. Vi så for en stund siden at Oslo kunne hjelpe bygda med en spesiell del til en fremviser det skulle ta en uke å skaffe. Ved hjelp av ekspressbud fikk den lille kinoen delen raskt, og kunne vise film den helgen. Og den saken løste vi på vår egen Facebook-side.

– Kinoenes premisser er også endret de siste årene. Nå er også Film & Kino bransjestyrt, mens den før var politisk styrt. Så vi brukes til høringsuttalelser, og er et forum der alt skjer på tvers av eierskap og der geografi og kinostørrelsen ikke betyr noe.

Og med videoutleien som forsvant, så er det kinoens posisjon vi må hegne om. Du kan nesten si at «Netflix killed the Videostore», for å skrive om Buggles' «Video killed the Radio Star», den aller første låten på MTV.

Og vi tar plass i juryer, og deler ut Sølvklumpen og Gledessprederen. Vi sender 15 sjefer av gårde på turer med reisestipend hvert år, og 1–2 ganger i året treffer vi filmbyråene og filmprodusentene for en faglig prat.

Slapp en rolle

Jansen overtar etter Arild Kalkvik. Han er også styreleder i Film & Kino, den andre bransjeforeningen. Men det er ingen enorm kløft mellom de to instansene.

– Jeg tror nok Arild Kalkvik synes at fire år er lenge nok, og det har vært utfordrende for ham å «ha mange hatter». Når lederen i kinosjefforbundet og styrelederen i Film & Kino er den samme, mister man en stemme i debatten. Arild blir ikke invitert til høringer to ganger, da han er en person, med hver sin rolle. Med meg som leder er det enda et menneske som kan tale kinoenes sak, sier Søderberg Jansen i en samtale med Kinomagasinet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken