I februar i år fortalte  Anne Fjellro til Fredriksstad Blad at det hele startet med at hun og venninnen Fairuz Syed Amhad ønsket å se debutfilmen til Kim Hiorthøy – «The Rules For Everything».

– Men i Fredrikstad var den satt opp bare på fire hverdager. Så vi fikk det ikke til å gå opp. For småbarnsforeldre er det vanskelig å få til slikt på en vanlig hverdag, sa Fjellro den gangen.

Hun postet derfor en meldingen på Fredrikstad kinos egen Facebook-side, og kinosjef Jørgen Søderberg Jansen var i kjent stil raskt ute med å svare på innlegget.

Utviklet konsept

Sammen utviklet de dermed konseptet «Filmprek». Første film involvert, var naturligvis Kim Hiorthøys «The Rules For Everything».

Ikke bare ble filmen vist på nytt i Fredrikstad, kinosjef Søderberg Jansen fikk også Kim Hiorthøy til byen – for å ta en prat om filmen hans.

Konseptet fikk en brakstart og det møtte opp flere mennesker enn det var ledige sitteplasser.

– Det var veldig hyggelig å se så mange oppmøtte allerede på vår første «Filmprek». Konseptet er fortsatt veldig ferskt, men det er helt tydelig at det er et behov for denne type plattform her i byen, forteller Fjellro.

Merker en interesse fra publikum

Gang to «Filmprek» ble avholdt, var det den norske filmen «Ishavsblod» som sto for tur. Filmens regissører Trude Berge Ottersen og Gry Elisabeth Mortensen tok turen til Fredrikstad for og møtte publikum for fortelle litt om hvordan det var å lage denne filmen, da under dokumentarfilmfestivalen Nordic / Docs.

– Jeg synes dette konseptet er veldig spennende, og en ny arena hvor både kino, filmfestivaler, filmskapere og skuespillere kan samarbeide for å gi noe meningsfylt til publikum, sier Vanja Marie Larsen fra dokumentarfilmfestivalen Nordic / Docs.

Anerkjente filmskapere

I forrige uke var det den kritikerroste filmen «Karenina and I», av Gørild Mauseth og Tommaso Mottola som sto på programmet.

Det var et engasjert publikum som deltok i dialog med Mauseth og Mottola både før og etter filmen, noe Fjellro synes er svært hyggelig.

 

– Det hele startet jo med filminteresse fra meg, en helt vanlig person som bor i Fredrikstad og er svært glad i film. Når dette konseptet nå har begynt å forme seg til hva det har blitt – et intimt møte mellom publikum, skuespillere og regissører, så er det ekstra gøy når man ser at det virkelig er en interesse hos folk her i Fredrikstad for denne type arrangementer, legger hun til i det hun er på vei inn for å se «Karenina and I».

Filmbyen Fredrikstad

Kinosjefens samarbeid med Fjellro, er også forankret i den gamle filminteressen som ligger latent i byen vår.

– Fredrikstad har alltid vært en filmby. Folk her har både vært veldig interessert i film, samtidig som Fredrikstad er en by som har oppfostret mange talentfulle mennesker som jobber med film. Da vi nylig bestemte oss for å dra i gang konseptet «Filmprek», var det rett og slett fordi vi ønsket en arena hvor publikum og filmskapere kunne møtes, uten måtte ta toget inn til hovedstaden, forteller kinosjefen engasjert.

Mange henvendelser

Kinosjefen setter stor pris på at han nå har et konsept og en arena han kan invitere filmskapere til.

– Som kino får vi ofte tilbud fra både filmselskaper og regissører som ønsker å komme hit med filmene sine. Nå har vi endelig et bra konsept til nettopp denne typen arrangementer, og vi håper så mange som mulig fatter interesse for «Filmprek» utover, avslutter Søderberg Jansen.

PS! I kveld er det den kritikerroste filmen «Hoggeren» og møte med filmens regissør Jorunn M. Syversen som står på programmet til Filmprek.