Er du hendig, så byr biblioteket på «fiksefest»

Repareres: 20. oktober håper Stig Kaino at noen kan hjelpe til med å fikse småelektronikk under «fiksefesten» på biblioteket.

Repareres: 20. oktober håper Stig Kaino at noen kan hjelpe til med å fikse småelektronikk under «fiksefesten» på biblioteket. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lørdag 20. oktober trenger Fredrikstad bibliotek noen som er flinke til å fikse ting. Tre elever fra elektrofag på Glemmen videregående kommer, men kanskje du også har et fiksetalent å bidra med?

DEL

Bibliotekar Stig Kaino jakter på fiksere for å lage en «fiksefest». Det er en kjensgjerning at Norge ligger på toppen av kjøp- og kastmentaliteten. Derfor kan det bli både interessant, hyggelig og lærerikt hvis folk kommer og får se hva som skjuler seg bak et deksel.

Gjenbruk

Det kan det bli både interessant, hyggelig og lærerikt når folk kommer med sine ødelagte ting for å se om det kan fikses.

– Vi skal kjøpe inn nødvendig utstyr for å fikse småelektronikk, men trenger noen som kan hjelpe oss med å forlenge livet til disse ulike duppedittene. Vi trenger folk som kan hjelpe til i et par timers tid, som har litt innsikt i teknikk og elektronikk, og som gjerne vet hvordan en loddebolt fungerer, påpeker Kaino.

Interesserte kan melde seg hos biblioteket.

Små ting

– Dette er ikke dagen for kjøleskap, frysere og mobiler. Men har du en bordlampe, en brødrister, et kosedyr, en kassettspiller eller en vannkoker kan det jo hende vi kan få liv i den, påpeker Kaino.

Biblioteket ønsker med dette å bidra til en grønnere fremtid og mindre bruk og kast.

Suksess i Oslo

Ideen om å fikse ting fremfor å kjøpe nye ting er i ferd med å vokse seg stor. I Oslo hadde de et tiltak i 2016, og på tre timer fikset de 50 kilo elektronikk. Ideen om slike verksteder så dagens lys i London, da som The Restart Project. Etter fem år hadde det spredd seg til mange land i hele verden.

«Fiksefesten» på biblioteket finner sted i barneavdelingen fra klokken 12.

Kaino lokker også med noe annet artig, nemlig en 3D-printer. Dagen skal også by på verksted-/makerspace-aktiviteter.

– Dette passer for alle, fra 5-99 år, slår Kaino fast.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.