Bibliotektipset: Når dyrene skal leve som mennesker

Australske Shaun Tan er mannen bak barnebøker som « Sikade », « Sommerregler », «Fortellinger fra ytre utkant» og «Den bortkomne tingen».

Australske Shaun Tan er mannen bak barnebøker som « Sikade », « Sommerregler », «Fortellinger fra ytre utkant» og «Den bortkomne tingen». Foto:

Av

– Shaun Tan har skrevet en herlig surrealistisk bok, med et stort alvor i bunn. Charlotte Bråten ved Fredrikstad bibliotek anbefaler Tans nyest bok «Fortellinger fra indre by".

DEL

BIBLIOTEKTIPSET

«Det bor krokodiller i åttiåttende etasje. Og svært bekvemt også. Rikelig med filtrert vann, gjørme, sumpgress, klimaanlegg, ferskt kjøtt levert to ganger i uken…».

Shaun Tan har skrevet en herlig surrealistisk bok, med et stort alvor i bunn. Gjennom 25 fortellinger utforsker han forholdet mellom mennesker og dyr. Rollene byttes om, grensene hviskes ut, dyrene utryddes eller menneskene blir trengt opp i et hjørne. Styremedlemmer blir plutselig forvandlet til frosker, kjempesnegler inntar byen og gjør upassende ting på offentlig plass. Det finnes også rørende historier om forholdet mellom menneske og dyr, for eksempel om kjærligheten til en papegøye.

Australske Shaun Tan blir ofte omtalt som barnebokforfatter og illustratør, men bøkene hans treffer både barn og voksne. Denne boken passer trolig best for ungdom og voksne. Boka har rikelig med illustrasjoner og disse er en opplevelse i seg selv. Illustrasjonene underbygger tekstene, men forteller også noe mer. Dette er en bok å dvele ved, og du vil garantert få noe å tenke over.

Boka begynner med et sitat av forfatteren Alice Walker: «Verdens dyr eksisterer for sin egen skyld.»

Så enkelt og selvfølgelig, men vi mennesker har litt tungt for det, så vi kan nok trenge en påminnelse. Denne boka er en slik påminnelse. En sterk, vakker og surrealistisk sådan.

I en av bokens mange historier hyrer bjørnene inn advokater. De saksøker deretter oss mennesker for tyveri, plyndring og okkupasjon. Det viser seg at menneskeloven ikke er det eneste rettssystemet som finnes på planeten. Det viser seg at det finnes like mange rettssystemer som det finnes arter. Etter noen runder i rettssalen innser menneskene at bjørnene har rett. Da skyter vi bjørnene.

Shaun Tan: Fortellinger fra indre by

Cappelen Damm 2019

Reserver den her: https://fredrikstad.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=383452


Artikkeltags