Gå til sidens hovedinnhold

Spilte ny lyd til gammel grøsser

Artikkelen er over 3 år gammel

Det Norske Blåseensemble blåste liv i Biblioteket som kino med en gammel grøsserklassiker. De skapte unik filmmusikk til den bloddryppende Nosferatu.

Filmklassikeren fra 1922 er restaurert etter alle filmkunstens regler og blåseensemblet skaper unik musikk til filmen ved hver enkelt visning.

– Dette er fri improvisasjon og den musikken dere får ikveld er bare til dere. Den vil aldri mer bli spilt slik, sa Geir Lysne til publikum i Bibliotekets Aula.

DNBE i Halden har spilt for fulle hus i Tyskland med det de kaller «Nosferatu Nocheinmal». De hadde da også med seg de tyske stjernemusikerne Michael Wollny og Erich Schaefer til Fredrikstad.

Musikken skapes mens den skrekkinngydende filmen fra stumfilmens gullalder ruller over scenen. Musikerne improviserer uhemmet mot filmen og mot hverandre.

Startskuddet for dette prosjektet gikk i Leipzig høsten 2015. Improvisasjonstykket knyttet til Nosferatu har ført til andre improvisasjonsverker. Blant annet i Alte Oper. DNBE har gjort en rekke improvisasjonskonserter i Tyskland de siste årene.

Nosferatu ble laget av regissøren Friedrich Wilhelm Murnau i 1922. Skuespilleren med det malende navnet Max Schreck spiller grev Orlof som ynder å suge blod ut av sine gjester på slottet, eller andre passende offer. Filmen er basert på den like kjente romanen Dracula. Nosferatu er blitt kåret til historiens beste film i vampyrsjangeren.

Det var altså en stumfilm. Men i Fredrikstad kunne publikum ihvertfall høre levende, improvisert stemningsskapende musikk til filmklassikeren.

Godt voksne fredrikstadfolk husker da Biblioteket viste spillefilmer. Allerede i 1929 viste Biblioteket lydfilm. Da gjorde Fredrikstad til en av de fire første byer i Norge som hadde lydfilmvisning. Etter filmen «The singin`Fool» skrev forøvrig Fredriksstad Blads anmelder at lydfilm kom til å bli et kortvarig fenomen.

Kommentarer til denne saken