Lørdag 13. januar arrangeres igjen Frederikprisen på City Scene. Og tradisjonen tro skal byens kulturliv mimre, hedres og underholde.

Fredriksstad Blad deler hvert år ut den gjeve Publikumsprisen, hvor avisens lesere stemmer frem vinneren.

– Denne prisen gis til artister og institusjoner, med lokal tilknytning, som treffer et bredt publikum, og som gjerne er nyskapende, sier administrerende redaktør i Fredriksstad Blad, René Svendsen.

Vi har nominert totalt sju kandidater som alle på sitt vis har utmerket seg i 2017. Stemmeskjema ligger nederst i saken.

Her er de nominerte:

"Fredrikstad på isen" og Winter Classic:

En kald januarhelg i fjor var det klart for åpningsshowet for byens 450-årsjubileum med "Fredrikstad på isen" og Stjernens Winter Classic.

– I løpet av helgen var over 20.000 mennesker innom stadion, og det må jo sees som en suksess for åpningshelgen for jubileumsåret, sa kultursjef Ole Henrik Holøs-Pettersen.

Til tross for flere feilskjær for arrangementene på den islagte fotballstadion, fikk Winter Classic stor nasjonal oppmerksomhet og "Fredrikstad på isen" fikk terningkast fire av FBs anmelder.

Musikalen om Hans Nielsen Hauge:

Musikalen om lekpredikanten og industrigründeren Hans Nielsen Hauge «Det brenner en ild» ble i sommer spilt på Tøihusplassen i Gamlebyen. Bak forestillingen sto Kulturværste ved Hans-Petter Thøgersen (manus), Svein Gundersen (musikk) og Ole-Hermann G. Lundberg (regi). Thøgersen sier at de hadde håpet på å selge rundt 2.500 musikalbilletter, men været var ikke helt på lag med arrangørene ved et par tilfeller. Men seks forestillinger ble det, og på den siste forestillingen jaktet de på alt som kunne sittes på. Da var det stuvende fullt på Tøihusplassen. FBs anmelder ga musikalen terningkast fem.

Fredrikstad kino:

I 2017 kunne Fredrikstad kino markere sitt 100-årsjubileum. Kinoen er blitt kåret til Årets kino 15 ganger. De satser stort på Den store kinodagen,  men gjør også ofte stunt når det kommer høyprofilerte filmer. De klarte for eksempel å få Karpe Diem på besøk under filmen "Adjø Montebello". Fredrikstad kino var i fjor med på å starte opp "Filmprek"  - et fast arrangement som er blitt en suksess.

Kulturnatt:

I Norges mest attraktive by var det en høstkveld over 60 kulturarrangementer på rundt 45 steder. Og alt var gratis. Fredrikstad kommune hadde i samarbeid med byens kulturinstitusjoner, organisasjoner, kunstnere, artister og næringsliv satt sitt preg på byen. Arrangementet som var en del av jubileumsfeiringen og ble arrangert i 2015, 2016 og 2017. Det er nå vedtatt at vi også får kulturnatt i 2018.

Erik-André Hvidsten:

Erik-André er nordmannen både finnene og Fredrikstad-folk elsker. Borge-mannen hadde i 2017 suksess med både "Ikea-musikalen" og "Oratoriet". Lokalt spilte han i fjor både forestillingen «Best of Erik-André Hvidsten» og sitt tradisjonelle juleshow som fikk terningkast seks av FBs anmelder. Og konserten Hvidsten holdt med Lasse Berghagen hjemme på Hvidsten gård i Borge var utsolgt lang tid i forveien.

Harald Zwart med "Den 12. mann":

"Den 12. mann"-regissøren Harald Zwart kan glede seg over at hans film om krigshelten Jan Baalsrud ble sett av 213.000 på en snau uke. Zwart hadde sin premièrefest, som alltid, på Fredrikstad kino med nesten 750 inviterte gjester på rød løper. Både skuespillerne som deltok i filmen og store deler av landets kjendiselite var på plass i Fredrikstad. Zwart var selv innom alle de seks kinosalene og ønsket velkommen. FB ga "Den 12. mann" terningkast fire.

"Fredrikstadguttane på sporet":

Fredrikstadguttanes sommerrevy slo i fjor guttas rekord fra 2010. 10.200 fra den gangen ble til mer enn 12.300 solgte billetter. Revyen "Fredrikstadguttane på sporet" med Atle Jensen, Pål Nielsen, Bjørnar Spydevold og Rogers Revyorkester fikk terningkast seks av FBs John Johansen.

På mobil? Bruk dette stemmeskjemaet

Tidligere vinnere av Publikumsprisen:

 Lange Flate Baller  for 2006

 Åge Sten Nilsen  for 2007

 Vigdis Djupang  for 2008

 Brottsjø for 2009

 Martine Bakken Lundberg for 2010

 Dan René Dahl for 2011

 Robin A. Eriksen for 2012

 Maud Gutterup og Kornelia Skogseth for 2013

Staysman & Lazz for 2014

Borge Musikkorps for 2015

Hagerupene, Snøfall 2016