– Det blir ikke vanskelig å sette punktum

Jon Michelets store epos om krigsseilerne, "En sjøens helt", nærmer seg fullføring - bare ett bind gjenstår etter høstens slipp av femtebok ut, "Brennende skip".

Jon Michelets store epos om krigsseilerne, "En sjøens helt", nærmer seg fullføring - bare ett bind gjenstår etter høstens slipp av femtebok ut, "Brennende skip". Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Larkollen: Jon Michelet skjønte etter jul i fjor at det monumentale bokverket «En sjøens helt» måtte bli enda mer monumentalt – og utvides til seks bind.

DEL

Bind fem, «Brennende skip», slippes nå. Og Jon Michelet er i gang med avslutningen, med mål om utgivelse høsten 2017.

– Jeg hadde samlet så mye unikt stoff om Stillehavskrigen at det måtte bli en egen bok, sier han om høstens krigsseilerutgivelse.

– Samtidig hadde jeg så mye stoff om krigsseilernes kamp i etterkrigstida at det også fortjente en egen bok. Dermed ble det et bind 5, som vil bli fulgt opp av et avsluttende bind 6, sier Michelet til NTB.

Han sier at mesteparten av researchen «heldigvis» er gjort.

– Det vil ikke bli vanskelig å sette punktum. Jeg vet jo hvordan det vil gå med min romanfigur, skogsmatrosen Halvor Skramstad.

Skjerpet seg

Jon Michelet vil med «Brennende skip» også si litt om forholdet mellom USA og Norge, for å gi leserne bakgrunn for å forstå hvorfor det utviklet seg slik i tiden han skildrer.

– Amerikanere og nordmenn kjempet side om side på handelsskip under krigen mot Japan i Stillehavet. En felles fiende var de japanske selvmordsflyene, ført av kamikazepiloter. Med min fortelling om våpenfellesskapet mellom amerikanere og nordmenn i Stillehavet, håper jeg å gi bakgrunn for å forstå de tette militære båndene som utviklet seg mellom USA og Norge, sier den gamle radikaler.

– At jeg i mitt politiske syn har ønsket å løsne disse båndene, har kanskje skjerpet meg i det litterære arbeidet med å finne ut hvordan de oppsto.

Halvor til scenen

Nå er hans romanfigur i ferd med å gå både til scenen og filmen. Det merker Jon Michelet.

– Jeg får en del henvendelser fra håpefulle unge skuespillertalenter som gjerne vil spille hovedrollen som Halvor i den planlagte TV-serien. Men castingen overlater jeg til produsenten Filmkameratene! Jeg bistår med råd til manusforfatterne Jarl Emsell Larsen og Sølve Skagen om alt fra sjømannssjargong til skipstekniske detaljer, sier han om NRKs nye storsatsing.

Om at hans «skogsmatros» blir å se på Teater Innlandet på Hamar, uttaler han:

– Jeg var litt betenkt før jeg inngikk en avtale om dette. Ville det slå an i Hedmark og Oppland med et stykke om en sjømann? Siden romanene om Halvor fra Rena har gått såpass bra oppi dalom, sa jeg ja til teater. Og da ga jeg manusforfatter Mathias Calmeyer frie tøyler. Om hans skogsmatros blir nokså forskjellig fra hvordan jeg har sett for meg Halvor, gjør det meg ingenting. Det viktigste er at han blir en figur som lever på scenen.

(Gitte Johannessen©NTB)

Artikkeltags