Det er kun fantasien som setter stopper, (noe den forøvrig ikke gjør i dette stykket) når den prisbelønte dramatikeren Kristofer Blindheim Grønskag setter opp forestillingen «Rufs» på Scene K60 på Værste førstkommende lørdag.

Rufs handler nemlig om to lopper som bor på hodet til en uteligger. Herifra leker og assosierer de to loppene seg gjennom minner, opplevelser og fantasier som kretser rundt uteliggeren og hans liv.

Kristofer Grønskag ble i 2016 longlistet til den prestisjefylte tyske barneteaterprisen. Våren 2017 var han Norges mest spilte dramatiker med ungdomsteaterstykket Å telle til null.

Fra sjuåringer

Det nyskrevne barneteateret egner seg best for syvåringer og oppover, og Grønskag forteller at barna kommer tett på skuespillerne.

– Barna sitter tett på skuespillerne. Det er en leken og morsom forestilling hvor barna blir en del av det som skjer.

Les også: Firkantdrama med utroskap og kjærlighet kommer til Fredrikstad

Med fantasi som inngang

Forestillingen bruker fantasien som inngang til å utforske noe komplisert på en leken måte, noe som gjøres for å gi barna muligheten til å ta til seg alternative vinklinger og historier.

– Vi vil bruke fantasien til å fortelle noe fint og enkelt, om en komplisert verden, fortsetter Grønskag.

Les også: Yrende folkeliv under Kulturnatt

Stor kompetanse

Med på laget har Grønskag til denne forestillingen samlet et knippe svært talentfulle bidragsytere.

Den franske scenografen Corentin JPM Leven (som forøvrig alltid må være utrustet med kam for å unngå floker i stykkets scenografi), skuespiller Per Magnus Barlaug som har uteksaminert med bachelor i skuespill fra Akademi for Scenekunst v/ HiØ, og skuespiller Kjersti Aas Stenby - med en master i skuespill fra Statens Teaterhøgskole.

Les også: Kunstforestilling med spektakulær bruk av FMV

– «Rufs» en historie om de som ikke alltid får en historie. Det er en historie om all slags rufs, som nok sjelden er tema for barn, avslutter Grønskag.

Corentin JPM Leven og Per Magnus Barlaug satt forøvrig opp forestillingen om Fredrikstads egen Bendik Riis under 450-årsjubiléet.