I anledning Fredrikstads 450-årsjubileum, presenterer Østfold kulturutvikling (ØKU) den spesialbestilte og skreddersydde forestillingen «Night Sea Journey» på FMV.

Les også: Et sirkus utenom det vanlige

Til dette har ØKU invitert en spennende samling av kunstnere og ensembler til å bidra med hvert sin uttrykk og innhold.

Hver aktør fikk tildelt hvert sitt område i dette postindustrielle landskapet, som de nå har bearbeidet kunstnerisk på hver sin måte. Resultatet av dette har blitt en opplevelse som publikum sent vil glemme.

Les også: Slik har du aldri sett Fredrikstad-marka

Verdenskjente sirkusartister

Denflere timer lange kunstforestillingen blir beskrevet som «En poetisk sirkusvandring i måneskinn der historiene møter havet».

I samarbeid med blant annet Fredrikstad kommune, har kurator og produsent James Moore helt siden november i fjor ledet arbeidet med å planlegge hver eneste detalj.

En rekke lokale deltagere er med på laget, men det er spesielt en utenbysaktør som engasjerer Moore ekstra, nemlig det verdenskjente svenske sirkuset Cirkus Cirkör.

– Jeg har vært så heldig å få arbeide med Cirkus Cirkör ved tre tidligere anledninger, blant annet under Knitting Peace-forestillingen her i Fredrikstad tilbake i 2014, og det er nesten ikke mulig å forstå deres talenter før man opplever de live, forteller en spent Moore.

Cirkus Cirkör har til denne forestillingen blant annet hentet inspirasjon fra deres tidligere forestilling «Borders» og den nå Blå Grotte-aktuelle forestillingen «Limits» – hvor de undersøker livet i bevegelse og vårt forhold til grenser, samt vår iboende kraft til å overskride de.

Les også: Kolstad spiller russisk på russisk skip

Forankret i byens historie

FMV har gjennom generasjoner vært en av byens største bautaer, først som en del av treforedlingsindustri, og senere som skipsverft. Av den grunn var det et strategisk valg å legge forestillingen nettopp hit.

Fra et dypt punkt under vann og helt opp til takbjelkene inne i den gamle sveisehallen, får publikum oppleve en rekke forskjellige sanseinntrykk på den snaut kilometerlange vandringen.

– Dette prosjektet har vært nesten uansvarlig stort, humrer Moore i det han tar oss gjennom en rekke forskjellige installasjonene mens sirkusartistene henger over hodene våre.

Les også: Her er byfesten dag for dag, time for time i ti dager

Lokale kunstnere

I tillegg til blant annet Rudi Skotheim Jensens regi, Hanna von Bergens komponeringer og musikalske bidrag, og Camilla Wexels Risers scenografi, har Fredrikstads eget Abaris Aerial Theater (AAT) og HiØs Akademi for Scenekunst også bidratt til kunstforestillingen, hver på sin måte.

– Utenfor den gamle sveisehallen vil publikum få oppleve utøvere fra AAT som utforsker stedet gjennom et eksperimentelt prosessarbeid, samt flere lyd- og lysinstallasjoner laget av seks scenografer som studerer ved Akademi for Scenekunst. Det var nemlig viktig for oss at noen av de mest kunstneriske installasjonene vi har i byen fikk muligheten til å delta på dette prosjektet, avslutter Moore.

Forestillingen går både fredag, lørdag og søndag,