Gå til sidens hovedinnhold

Skagestad spiller Erling Stordahl

Artikkelen er over 4 år gammel

Erling Stordahl håpet selv på teateraktivitet i amfiteateret på Storedal kultursenter. 24. august har stykket om han selv premiere i amfiet, og det med spesiell tilrettelegging for blinde.

Erling Stordahl som er kjent for sin musikk og ikke minst sitt arbeid for funksjonshemmede, var opptatt av Magnus den Blindes historie. Dette er noe Onsøy-regissør Karl Erik Solgård vil koble sammen i stykket som omhandler mannen bak Storedal Kultursenter.

– Erling Stordahl sammenlignet Magnus den Blindes historie med de funksjonshemmedes, og ønsket å gjøre han like stor som Olav den hellige, forteller han.

Solgård forteller også at på slutten av 70-tallet laget Erling Stordahl hørespill om Magnus den Blinde, og at denne er brukt i «Fra mørke til lys».

– Dette stykket blir en epilog om Erling Stordahl og en ode til han. Det blir hans historie med link til Magnus den Blinde. Stordahl er en av Sarpsborgs virkelige store, og av internasjonalt kaliber, mener han.

Oliver (12) som ung Stordahl

Bjørn Skagestad skal spille Erling Stordahl, og unggutten Oliver Bredholt (12) fra Grålum skal spille den unge Stordahl. Han spiller teater i Villekulla barne- og ungdomsteater. 

– Jeg begynte i år. Det var teaterlæreren min Malin Schavenius som tipsene meg til rollen, forteller den ferske skuespilleren som tidligere i sommer var med i operaen Tryllefløyten på festningen i Halden som selveste Mozart i yngre versjon.

– Da jeg skulle være med i Tryllefløyten var jeg veldig nervøs, men da jeg kom ut på scenen var det helt magisk. Jeg bare gjorde alt uten å tenke. Det er alltid litt nerver, men nå vet jeg at de gode følelsene også kommer. Før hadde jeg sceneskrekk, men det er snudd helt på hodet, konstaterer den blide unggutten.

Det vil oppleves som en lydslynge i amfiet, og skal gi publikum en reise inn i Erlings verden

Karl Erik Solgård

Det er Guro Skottne som har fortellerrollen, og hun er bosatt i Oslo, men kommer fra Sarpsborg. Hun har studert drama og teaterkommunikasjon ved Høgskolen i Oslo.

Tilrettelagt for blinde

Regissør Karl Erik forteller at mye av arbeidet har blitt lagt i lyddesign, og at selve lydbildet er vesentlig. Dette gjøres ved å både fremføre replikker live, og ved å spille av lydelementer i amfiet.

– Jeg har sittet med lyddesigneren vår Jonas Bjerktvedt og satt sammen lydbildet i ukevis. Det vil oppleves som en lydslynge i amfiet, og skal gi publikum en reise inn i Erlings verden, forteller han.

– Jeg håper dette vil vekke interesse for Erling Stordahl, og hvor stort dette er.

«Fra mørke til lys» har premiere 24. august på Storedal Kultursenter.

 • Les også:

Fra mørke til lys

 • Forestilling om Erling Stordahl, med premiere i uteamfiet på Storedal kultursenter 24. august.
 • Tekst: Erling Stordahl og Snorre Sturlasson
 • Skuespillere: Bjørn Skagestad (Erling Stordahl), Oliver Bredholt (den unge Erling Stordahl) og Guro Skottene (fortelleren)
 • Regi og bearbeidelse: Karl Erik Solgård
 • Lyd-design: Jonas Bjerketvedt
 • Ide: Torill Stokkan og Karl Erik Solgård
 • Ansvarlig for oppsetningen er Stiftelsen Storedal Kultursenter.

 

ERLING STORDAHL

 • Født 1. august 1923 i Berg i Østfold. Døde 31. oktober 1994.
 • Var en foregangsmann for integrering av funksjonshemmete.
 • Han var selv født med synsskader, og ble helt blind i 13-årsalderen.
 • Han overtok farens gård Storedal i 1957, og anla det som skulle bli Storedal Kultursenter, spesielt tilrettelagt for synshemmete.
 • Erling Stordahl tok initiativet til Ridderrennet, som er et årlig skirenn for funksjonshemmete.
 • I 1981 ble han tildelt Norsk kulturråds ærespris. I 1994 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

 

Kommentarer til denne saken