De trollbandt Østre Fredrikstad kirke

Syv kvinnehistorier: Kari Agerupri Agerup,  Nahid Kallami og Fereshteh Golparvarfoto: john johansen

Syv kvinnehistorier: Kari Agerupri Agerup, Nahid Kallami og Fereshteh Golparvarfoto: john johansen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

«Sjelen min forsvant da halliken tok meg vekk fra familien min.» Dette fortalte Mu Sochua gjennom stemmen til Torill Stokkan.

DEL

Stedet er langt fra Kambodsja. Vi er i trygge Østre Fredrikstad Kirke i Gamlebyen.

Men takket være stykket «Seven on Tour» kan Mu Sochuas stemme også høres her.

Torill Stokkan, Kari Agerup, Nahid Kallami, Fereshteh Golparvar, Mona Eieland, Camilla S. Eidsvold og Tonje Kolle var de andre stemmene, som fortalte syv viktige kvinnehistorier fra hele verden, som fortjener å bli hørt.

De syv lokale

Torill Stokkan (55) er forfatter, foredragsholder og kulturrådgiver i Sarpsborg kommune, Kari Agerup (64) er varaordfører i Fredrikstad og adjunkt, Nahid Kallami (49) er opprinnelig fra Iran. Nå jobber hun som tolk i Fredrikstad, Fereshteh Golparvar (53) er også fra Iran. Hun jobber i NAV Fredrikstad, Mona Eieland (52) er den tidligere reiselivskvinnen som startet gatemagaZinet som selges av rusavhengige og vanskeligstilte i Fredrikstad, Camilla S. Eidsvold (51) er SV -politiker og leder av kulturutvalget, Tonje Kolle (65) er er førstelektor i barnehagepedagogikk på Høgskolen i Østfold.

De syv lokale utøverne, som ikke er profesjonelle skuespillere, viste imponerende mot og dyktighet og trollbandt de omkring 200 tilhørerne i kirkerommet.

Opprinnelsen til stykket er syv prisbelønte amerikanske dramatikere som tok ned historien til syv kvinner verden over.

De syv i verden

Muktar Ma fra Pakistan, Mu Sochua fra Kambodsja, Anabella de Loen fra Guatemala, Inez McCormack fra Nord Irland, Farida Azizi fra Afghanistan, Marina Pisklakova fra Russland og Hafsar Abiola fra Nigeria.

Prosjektet var et ledd i arbeidet med å synliggjøre FNs mål for å øke likestilling og styrke kvinners stilling i verden.

Vi får møte prostituerte kvinner i Kambodsja som er opptatt av å beholde sjelen sin i all elendigheten.

Nu Sochua forteller disse historiene. Hun er blitt nominert til Nobels Fredspris for sitt arbeid mot prostitusjon og trafficking.

Sterke historier

Farida Azizi fra Afghanistan ble født i 1980. Omtrent samtidig som Sovjetunionen forsøkte å hærta landet hennes.

Vi får møte Hafsat Abiola fra Nigeria som har 18 søsken. Hennes far har fire koner.

Foreldrene blir myrdet.

Den enkle scenografien i Østsiden kirke og den usminkede fremføringen som de lokale kvinnene stod for, skapte et sterkt inntrykk i kirkerommet.

«Seven 7 kvinner, 7 skjebner» blir også fremført i kirken på lørdag og søndag.

Artikkeltags