Leken Shakespeare på Spjærøy

Anders Hatlos som Stjærten og Terje Brevik som instruktør. (Foto: John Johansen)

Anders Hatlos som Stjærten og Terje Brevik som instruktør. (Foto: John Johansen)

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Har Shakespeare noe å gjøre i et gammelt stenbrudd på Spjærøy ? Selvfølgelig har han det. Selv om noen tvilte etter at Kulturværste og Hvaler Kulturvernforening satte opp William Shakespeares klassiske komedie «En Midtsommer Natts Drøm» i Brottet Amfi i 2013.

Spørsmålene var mange etter premieren den gang. Hadde de utrettelige kulturarbeiderne forløftet seg midt ute i granittstenene ? Var dette passende for et ensemble mest kjent for muntre lystspill ?

Alle komediers mor

Hvorfor ikke ? Shakespeares kjente stykke fra 1595 er faktisk karakterisert som alle komediers mor. «Og det bør absolutt ha en plass i den muntre sommernatten på Spjærøy. Det er musikalske farser vi er blitt kjent for», tenkte kanskje Kulturværste og bestemte seg for å sette opp stykket en gang til.

Men nå i en strammere versjon. Og i denne ringe anmelders øyne og ører var det nok det som skulle til.

«Midtsommernatt» er en av dikterens mest spilte komedier. Plottet følger flere grupper gjennom parallelle historier av kjærlighetsforviklinger og amatørteater. Her er det ett lag av eventyr, alver og drømmer. Ett lag av sjalusi og begjær og ett lag som tar for seg en amatørteatergruppes håpløse forsøk på å sette opp et stykke. Og de ulike universene oppsøker hverandre hele tiden.

Lett og tungt samtidig

For selv om «En Midtsommer Natts drøm» er et tilsynelatende vanskelig og utilgjengelig stykke, så har det likevel en passende sommerlig letthet over seg. Det er stykkets geniale paradoks. Det er tunge temaer som taes opp. Hva er skillet mellom drøm og virkelighet? Mellom fantasi og ekthet ? Og hva er ekte kjærlighet ? Dryge saker. Men likevel har Shakespeare skrevet det i en florlett og innbydende form. Og Hans P. Thøgersens gjendiktning og Svein Gundersens musikk spiller videre, mest, på dette siste.

Særlig scenene med amatørteaterets kostelige premiere. Og denne vektlegging kler aktørene godt. Anders Hatlo er virkelig god og morsom som håndverker Stjærten og Pyramus.

Den onde alvetjeneren Puck, et av Shakespeares få faste ledd i spillet, gestaltes av Kristoffer Grua Pedersen og han står for en av de beste vokale prestasjonene i stykket. Martine Bakken Lundberg spiller energisk i rollene som Helena og Plur og Mur. Ikke flere nevnt, men heller ingen glemt. Det er hele 14 aktører på scenen- nesten ustanselig.

Og som alltid i Brottet. Når mørket faller på og lyset kommer til sin rett så løftes fremførelsen ytterligere.

Så frykt ikke Shakespeare. Frykt heller Brottets stenharde granittbenker.

Ta med deg en god og tykk pute og døm selv.

STEMNINGSFUULT: En Midtsommer Natts drøm" når mørket faller på  i Brottet Amfi.

STEMNINGSFUULT: En Midtsommer Natts drøm" når mørket faller på i Brottet Amfi. Foto:

 

ANMELDELSE

Komedie

«En midtsommernatts drøm»

Brottet Amfi. Publikum: 500.En musikalsk gjendiktning av Shakespeares klassiske komedie. Med bla. Anders Hatlo, Aina B. Gundersen, Kristoffer Grua Pedersen, Martine B. Lundberg, Mathias Luppichini. Regi Ole H. Lundberg, musikk Svein Gunder og gjendiktning Hans P. Thøgersen.

Terningkast 5

Artikkeltags