Gå til sidens hovedinnhold

Nattabok for Fredrikstad

Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi ser for oss at barneboken vår kan bidra med to ting; å oppmuntre til høytlesing på sengekanten samt hjelpe nyinnflyttede familier til å bli kjent i byen.

Forfatter Unni Anita Skauen (35) og illustratør Andrea Rønsen (27) står bak barneboken «Natta Fredrikstad».

Roer ned en travel hverdag

Høytlesing før leggetid kan være en berikende kosestund både for barn og foreldre. Men alle er ikke like flinke, undersøkelser viser at mange foreldre velger å la barna se på tv, fremfor å sette seg ned sammen med dem. 

– I en travel hverdag, i alle fall i min familie, er det kvalitetstid å lese høyt når ungene skal legge seg. Da snakker vi sammen om dagen som er gått, og roer helt ned, sier Unni Anita Skauen.

Nå håper hun boken med kveldstegninger av landemerker Fredrikstad-barn kjenner igjen vil være med på å få andre også til å lese høyt.

  • I løpet av en drøy måned har det kommet ut sju barnebøker med lokale forfattere og illustratører. FB kommer de neste dagene til å presentere alle sammen.

Deres nye bok er solgt til seks land, i tillegg har Russland og Sør-Korea lagt inn bud Oppfinneren som oppfant oppfinnerbok

Deres nye bok er solgt til seks land, i tillegg har Russland og Sør-Korea lagt inn bud  

Bjørn, kran og geiter

Andrea Rønsen har tegnet drøyt 20 landemerker som barn kjenner igjen fra byen. På kveldsturen gjennom Fredrikstad er det nattahilsen til både bjørnen ved 2. dam, den oransje sofaen i gågata, byfergen, kranene, Kongstenbadet og geitene i Gamlebyen – for å nevne noe. 

– Det er ingen fonter i boken, alt er håndskrevet, sier illustratør Rønsen som også har illustrert barneboken «Navid møter en konge» som kom ut i desember i fjor. 

Nattaboken for Fredrikstad er ikke noe nytt fenomen, ifølge Skauen.

– Jeg har sett slike bøker i utlandet, og det finnes en som heter «Tigerstaden». Men det er ikke laget i andre norske byer, så nå vurderer vi å fortsette dette prosjektet i andre  byer, sier Skauen.

Boken «Natta Fredrikstad», som er trykket opp i 1.500 eksemplarer, er akkurat kommet fra Møklegaards Trykkeri. Boken er utgikk på eget forlag i samarbeid med Johnsen Libris og har også fått tilskudd fra jubileumsordningen til Fredrikstad 450 år.

 

Ti grunner for høytlesning

Selv når barnet kan lese selv er det viktig å bli lest høyt for. Gjennom høytlesing møter barnet mer kompleks litteratur enn det kan på egen hånd. Dette vil komme barnet til gode på mange områder.

1. Høytlesing er et godt utgangspunkt for å snakke om livet. Når du leser høyt for barnet ditt åpner du for samtaler og diskusjoner. Barnet kan snakke om sine erfaringer med utgangspunkt i det som skjer i bøkene.

2. Høytlesning skaper gode relasjoner mellom foreldre og barn. Høytlesing er en hyggelig sosial aktivitet i en ellers travel hverdag. Møtene og samtalene rundt litteraturen skaper felleskap og gjør at du blir bedre kjent med barnet ditt.

3. Høytlesing stimulerer barnas fantasi og nysgjerrighet. Når du leser for barnet er barnet selv med å dikte i fortellingen og skape sine egne bilder. Litteratur stimulerer barnas fantasi og lyst til å vite mer.

4. Høytlesing bidrar til å øke barnets sosiale ferdigheter. Gjennom litteraturen får barnet erfaringer med situasjoner som det ikke får erfaringer med i den vanlige hverdagen. Barnet øver seg også på å leve seg inn i og forstå andres situasjon og følelser.

5. Høytlesing stimulerer barnets språkutvikling. Når vi leser høyt for barnet møter barnet flere ord enn det gjør i dagligtalen og i tekstene som barnet leser selv. Derfor fører høytlesing til at barnet får et større ordforråd. Litteraturen er en effektiv vei til et rikt språk.

6. Høytlesning fører til bedre leseferdigheter. I skolen er lesing det viktigste kompetanseområdet. Barn som blir lest for blir selv bedre lesere. Leser du høyt for barnet ditt får det et godt utgangspunkt for å lykkes på skolen.

7. Høytlesing fører til bedre skriveferdigheter. Barn som får høre et stort utvalg fortellinger, blir kjent med fortellingens grunnleggende oppbygging. Dette er grunnleggende når man skal skrive en tekst. Barn som blir lest høyt for skriver bedre tekster.

8. Høytlesning trener barnets konsentrasjonsevne. Når du leser for barnet lærer barnet å lytte og konsentrere seg om noe dere sammen retter oppmerksomheten mot.

9. Barnet får positive erfaringer med lesing. God litteratur gir barn og foreldre/foresatte den umiddelbare gleden ved en god historie som er fortalt på en god og spennende måte.

10. Dere deler en kunstopplevelse. Når du leser for barnet ditt, gir du deg selv og barnet en kunstopplevelse.

Kilde: Leseskogen

 

Kommentarer til denne saken