40 nye østfoldinger navngis fra tysk krigstjeneste

Oppdatert bok: Eirik Veum er medforfatter av boka som har funnet frem til enda flere falne nordmenn på tysk side i 2. verdenskrig. Tre av dem var fra Fredrikstad.

Oppdatert bok: Eirik Veum er medforfatter av boka som har funnet frem til enda flere falne nordmenn på tysk side i 2. verdenskrig. Tre av dem var fra Fredrikstad. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tre menn fra Fredrikstad og 37 andre østfoldinger ramses opp blant de falne i tysk tjeneste under andre verdenskrig, i boka «Deres ære var troskap». Den er en oppdatert utgave av «De som falt» fra 2009.

DEL

Boka fra 2009, pluss ytterligere utgivelser av Eirik Veum der nordmenn meldte seg til tjeneste for Hitler, har solgt godt. De har også vært hyppig diskutert, fordi mange etterlatte synes det har vært både vondt og vanskelig.

Frigitte arkiv

Forfatterne Eirik Veum, Geir Brenden og Torgeir Lindtvedt Dalen har funnet frem til nye navn, rett og slett fordi arkiver i Norge, Tyskland og Russland er blitt frigjort etter 70 eller 75 år. Boka fra 2009 ble oppdatert i en pocketutgave i 2010, men denne gangen er det gravd enda dypere, og det har gitt en omfattende bok på over 500 sider med bilde av de fleste, og opplysninger om hjemsted og hvor og hvordan de døde. Deres plass i det tyske krigsmaskineriet er også tatt med.

Boken er delt inn i kapitler som tar for seg de forskjellige divisjoner og stedene der tyskerne sloss mot russerne. Alt fra den første bølgen til beleiringen av Leningrad, ødemarken Karelen, håpet, undergangen og hemmelighetene. Guttunger helt ned i 16-årsalderen var med på grusomhetene og kom aldri hjem.

Tilbake i 2009 sa en av de overlevende frontkjemperne at de sloss mot bolsjevikene og kommunismen. Totalt var det 884 norske frontkjempere og frontsøstre som mistet livet på tysk side. 4.800 nordmenn var i tysk krigstjeneste, og mer enn 400 av dem var i sykepleien.

De tre lokale

Her er noen detaljer om de tre fra Fredrikstad:

  • 18-årig korporal i 5. SS-Divisjon Wiking. Gikk på gymnaset da han vervet seg, og ble medlem av Nasjonal Samling i 1940. Falt 18. februar 1942 ved Mius i Ukraina. Ukjent gravested.
  • 43-årig SS-Pansergrenadier i 11. SS-Pansergrenadieregiment Nordland, 1. kompani. Var først rørlegger, senere i den norske legion. Ble medlem av Nasjonal Samling 1941. Døde i november 1945 på et russisk feltlasarett i Frankfurt an der Oder. Ukjent gravsted.
  • 24-årig SS-løytnant i 11. SS-Divisjon 23. Pansergrenadieregiment Nordland og 9. kompani. Var student da han vervet seg, og ble drept på feltsykehuset i Tallinn 9. mars 1944 da han forsøkte beskytte en norsk feltsøster under et bombeangrep. Hadde da allerede splintskader. Gravlagt på krigskirkegården i Tallinn, Estland.

Artikkeltags