En oppsummerende Milorg-bok fra vest

Bokens cover

Bokens cover

Artikkelen er over 2 år gammel

Roar Løken i Rogaland har skrevet en mer samlende bok om antisabotasjen i Norge 1943-45. Den berører også Milorg-distrikt 11, som Østfold var en del av.

DEL

For det er fortsatt "Polar Bear 6 East" fra Petter Ringen Johannessen og Lars Aker som er den tunge boken rundt slepebåtaksjonen i Fredrikstad, da 11 slepebåter gikk til Sverige på tampen av krigen.

Forfatteren er tydelig på det.

– Boka jeg har skrevet går ikke mer i dybden når det gjelder slepebåtaksjonen.  Jeg vil heller si at jeg bruker et større lerret.  Slepebåtaksjonen er utvilsomt den best kjente aksjonen i Østfold, men når det gjelder antisabotasjeoperasjoner, var det langt større bredde i Milorgs D.11.

Han viser til at kraftstasjonene ved Askim (Solbergfoss, Kykkelsrud og Vamma) var blant de største i Øst-Norge den gangen og leverte store deler av kraften til Oslo-området. Operasjon Clothall hadde som oppgave å sikre disse.

– Neerland skulle instruere troppene som hadde ansvaret for blant annet beskyttelsen av  Norsk Teknisk Porselen og Denofa i Fredrikstad. I samarbeid med Bedriftsorganisasjonene skulle de beskytte bl.a. A/S Borregaard i Sarpsborg, Fredrikstad Mek. Verksted og Sleipner Motorfabrikk i Fredrikstad.

Boka er på 270 sider, der over 200 sider er en gjennomgang av distriktene i Norge. Det er fylt på med kart og 50 rene faktasider. De viser navnelister, kilder og registre. "Polar Bear East 6" får drøye fem sider i boka.

Artikkeltags