Ny bok: Dr. Giebelhausens sønn ble myrdet i Riga

Tryggve Sagen likte, som Steen Giebelhausen, flotte biler. Børre Haugstads bok handler om noen av de glemte nordmennene.

Tryggve Sagen likte, som Steen Giebelhausen, flotte biler. Børre Haugstads bok handler om noen av de glemte nordmennene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Børre Haugstad skriver om Tryggve Sagen, en glemt mossing. Nå er han ute med bok to av tre, og kan da også fortelle om ordførersønnen Steen Giebelhausen som ble myrdet i Riga i 1941.

DEL

Biografien handler om mannen fra Moss som slo seg stort opp ute og hjemme, men som en sidehistorie byr Haugstad på beretningen om Steen Giebelhausen (født 1879). Sønnen til lege og ordfører Fredrik Giebelhausen i Fredrikstad slo seg stort opp på shipping under første verdenskrig, men mistet alt i 1922. Senere dro han til Danmark og ble «godseier», mens sannheten var at han var en som var ute og viste seg frem i beste playboystil, med ekstra høy sigarføring og luksus i alle kanaler. Og han mistet alle godsene.

Han flyttet til Riga, trolig 1912, og slo seg der opp på trelast. I 1941 endte hans liv, for da drev sovjeterne utrenskning som kostet tusenvis av folk livet. Og ordførersønnen, akevitteksportøren og gullashbaronen dager i Riga var over i slutten av juni måned.

Han ble arrestert og fengslet uten dom, og NKVD (Sovjetunionen hemmelige politi og en forløper til KGB, i perioden 1934-1946) tok brutalt livet av 99 sivile over noen få dager. Giebelhausen var en av dem, og han skal ha etterlatt seg familie i Riga (giftet seg med russiske Dolly og fikk en sønn). I Latvia var det trevirke og akevitt som var forretningsideen.

Artikkeltags