Bendik Riis hylles med egen forestilling under byjubiléet

BENDIK RIIS OBDUKSJON AV MYTEN: Teaterforestillingen om den omtalte kunstmaleren fra Fredrikstad, kan oppleves denne uken på Blå Grotte.

BENDIK RIIS OBDUKSJON AV MYTEN: Teaterforestillingen om den omtalte kunstmaleren fra Fredrikstad, kan oppleves denne uken på Blå Grotte. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Med kunstmaleren Bendik Riis' sagnomsuste liv og kunstverker som utgangspunkt, har to unge herrer jobbet dedikert gjennom flere år for å ferdigstille forestillingen «Bendik Riis Obduksjon av Myten» - som har premiere denne uken.

DEL

Gjennom de siste to årene har den franske regissøren Corentin JPM Leven og den norske skuespilleren Per Magnus Barlaug gjort research på kunstmaleren Bendik Riis.

Interessen for den spesielle kunstneren startet allerede da de begge uteksaminerte fra Akademi for scenekunst i 2015. To år senere har resultatet blitt den visuelt orienterte teaterforestillingen «Bendik Riis Obduksjon av Myten».

Les også: Bendik Riis blir teater i 2017

Sagnomsust kunstner

Begge ble fra første stund svært fascinert av Riis' kunstnerskap, og forestillingen har derfor som mål å komme bak mytene rundt den sagnomsuste kunstmaleren.

- I fjor var vi blant annet på et foredrag på Litteraturhuset her i Fredrikstad, og det gikk gradvis opp for oss hvor viktig hans kunstnerskap var, og fortsatt er - til tross for at han aldri fikk samme anerkjennelse som eksempelvis Edvard Munch, forteller Leven.

Les også: Ti bautaer gjennom Fredrikstad-historien

Splittet syn på kunstneren

I tillegg til å ta utgangspunkt i noen av Riis' viktigste verker, er forestillingen bygget på en rekke intervjuer av lokale Fredrikstad-borgere, tidsvitner og eksperter, samt ytterligere dikt og brev av den avdøde kunstneren.

– Noe av det mest interessante om Bendik Riis, er at så mange mennesker har vidt forskjellige meninger om han. Enten så er han et mystisk geni, eller så var han en eksentrisk byoriginal som man ikke forstod seg på, fortsetter Barlaug.

Les også: Bendik, kunstregistrering og kunsthallen

Forestillingen stiller også spørsmål rundt hvordan vi på best mulig måte kan arkivere og vedlikeholde kunst og synet på dets kunstnere.

Leven og Barlaug har gjennom de siste årene også hatt et tett samarbeid med ledelsen for 450-årsjubiléet, noe som er grunnet til at forstillingen settes opp akkurat i jubileumsfeiringen.

Artikkeltags