Han oppsøkte klodens mest ugjestmilde regioner og fanget tigre, hjort og ørner

Av

Naturforsker og eventyrer Fritz Dörries var 1800-tallets Lars Monsen. Dörries eventyrlige liv er utgangspunkt for ekteparet Pitz-Jacobsens nye roman.

DEL

BibliotektipsetFredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Denne uken anbefales "Mannen som elsket" Sibir av Roy Jacobsen og Anneliese Pitz.

– Jeg kom på ideen om å fange tigeren levende, skrev den tyske naturforskeren og eventyreren Fritz Dörries i dagboka sin. Og dette er litt av ei dagbok! Den ble skrevet ned med en helt spesiell gotisk håndskrift som Roy Jacobsens kone Anneliese Pitz er ekspert på, og har oversatt. Det skal vi være takknemlige for at hun gjorde.

Dörries døde i 1953, 101 år gammel, men fra han var 25 år gammel og mønstret på en dampbåt dro han på en rekke reiser til Sibir for å forske på natur og ikke minst overleve i den barske naturen øst i Russland. Han spiste snø, felte bjørner for pels og mat og tok ungene deres som kjæledyr. Han slåss mot tigre og sendte båtlass på båtlass med dyr hjem til Tyskland for utstopping, og han samlet på sommerfugler. Blant annet.

Roy Jacobsen har bundet det hele sammen til en uhyre spennende beretning med flotte illustrasjoner av sommerfugler og annen fauna fra det utrolig mangfoldige Sibir på 1870-tallet og fremover. Her er mange anekdoter fra et miljø som var både barskt og dødelig, men også utrolig vakkert og betagende. Mennesker og dyr og deres skjebner er sammenflettet på en helt annen måte enn de er i vårt moderne samfunn.


Artikkeltags