Etter Amundsen-filmen merker biblioteket stor pågangen etter bøker om polarhelten

Polarheltens østsibirske døtre: Dette er det nærmeste Roald Amundsen kom å få en familie. Her er han fotografert sammen med de to jentene han tok til seg, Camilla Carpendale (t.v.) og Nita Kakot Amundsen. Bildet er tatt i 1922 og er komponert som et familiebilde.			Foto: Fra boken «KAPP HJERTESTEIN»

Polarheltens østsibirske døtre: Dette er det nærmeste Roald Amundsen kom å få en familie. Her er han fotografert sammen med de to jentene han tok til seg, Camilla Carpendale (t.v.) og Nita Kakot Amundsen. Bildet er tatt i 1922 og er komponert som et familiebilde. Foto: Fra boken «KAPP HJERTESTEIN»

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter å ha sett Amundsen-filmen vil folk nå lese bøker om polarhelten. Det merker Fredrikstad biblioteket godt.

DEL
BIBLIOTEKTIPSET Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Denne anbefalingen kommer fra bibliotekar Hanne Utne.

Bibliotektipset

Mange har sett filmen om Roald Amundsen som går på kino nå, og det har vært stor etterspørsel etter bøkene om Amundsen på biblioteket de siste ukene. Det er skrevet mye om polarhelten, men jeg vil anbefale en bok som forteller en litt annen del av historien, nemlig Espen Ytrebergs bok Kapp Hjertestein.

Dette er fortellingen om de to små jentene fra Øst-Sibir som Roald Amundsen tok til seg på «Maud» på ettervinteren 1921. Da Amundsen forlot Østkapp og den mislykte «Maud»-ekspedisjonen senere samme år, tok han jentene med seg hjem til Norge til sin bolig Uranienborg i Oppegård.

  • Bibliotektipset fortsetter under bildet:
Biografi: Filmen om polfareren og eventyreren Roald Amundsen går helt tilbake til barndommen hans.

Biografi: Filmen om polfareren og eventyreren Roald Amundsen går helt tilbake til barndommen hans. Foto:

De to lærte seg å snakke norsk, gikk på norsk skole og fikk norske venner. De var det nærmeste Roald Amundsen noensinne kom å få sin egen familie. Da Amundsens økonomi gikk til grunne fire år senere, ble de usentimentalt sendt tilbake og forsvant dermed ut av den norske bevisstheten.

Historien om at Amundsen tok til seg de to jentene er kjent, men her får vi for første gang bli bedre kjent med Camilla Carpendale og Nita Kakot Amundsen. Kapp Hjertestein er en særpreget og innsiktsfull sakprosafortelling om kulturmøter og modernisering, om familieliv og følelser, om forflytning og stillstand. Ytreberg har basert boken på historiske kilder og reiser til steder i jentenes liv. Jeg synes den var interessant å lese, og anbefaler den gjerne!

Bøker om Roald Amundsen

Det finnes en rekke bøker om Roald Amundsen. Her er noen av dem: 

  • Alexander Wisting har skrevet «Fortellingen om Roald Amundsen» - en Amundsen-biografi for barn.
  • Jon Ewo / Bjørn Ousland: «Spillet om Sydpolen». I denne boken skildrer Jon Ewo kappløpet mellom Amundsen og Scott om hvem som ville nå Sydpolen først. Boken er illustrert av Bjørn Ousland. «Å gå til Sydpolen er ingen søndagstur, og her skildres blodslitet en slik pioneer-ekspedisjon var», står det i forlagets omtale. NRKs anmelder Anne Cathrine Straume kalte den «en usedvanlig vellykket faktabok for ungdom» .
  • Cappelen Damm har gitt ut en jubileumsutgave av Tor Bomann-Larsens omfattende Roald Amundsen: en biografi, som fikk strålende kritikk da den kom ut i 1995.
  • Og dette er Amundsens hovedverk: Nordvestpassagen (1907), Sydpolen (1912), Nordostpassagen (1921), Gjennem luften til 88° nord (1925), Mitt liv som polarforsker (1927).Og sammen med Lincoln Ellsworth skrev han beretningen om Norge-ferden, Den første flukt over Polhavet (1926).

Kilde: NRK og SNL

Artikkeltags