Boken som er forbudt i Kina

Ville svaner ble først oversatt til kinesisk og utgitt på det kinesiske fastlandet i 2007, men boken ble deretter forbudt.  Bildet er fra bokomslaget.

Ville svaner ble først oversatt til kinesisk og utgitt på det kinesiske fastlandet i 2007, men boken ble deretter forbudt. Bildet er fra bokomslaget.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

BIBLIOTEKTIPSET Hver uke kommer Fredrikstad bibliotek med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Denne uken kommer anbefalingen fra bibliotekar  Hanne Utne ved Fredrikstad bibliotek:

Er du interessert i å lese om andre kulturer og deres historie? Da bør du lese «Ville svaner – tre døtre av Kina» av Jung Chang. Boken kom ut i 1993 og ble mye omtalt da, men fortjener å bli kjent for en ny generasjon.

Jung Chang ble født i Kina i 1952, men flyttet til Storbritannia i 1978 og er nå britisk statsborger. Hun har gitt ut flere bøker, blant annet «Mao: Den ukjente historien».

«Ville svaner – tre døtre av Kina» handler om forfatteren selv, hennes mor og mormor, men speiler samtidig de store forandringene som foregikk i Kina gjennom det forrige århundre. Boken er forbudt i Kina, og dette er kanskje enda en grunn til å lese den.

Boken skildrer hverdagsliv og utfordringer i de tre kvinnenes liv, med de enorme forskjellene det innebærer. Jungs mormor hadde snørte føtter og ble gitt bort som konkubine som 15-åring, mens moren ble en del av den kommunistiske undergrunnsbevegelsen. Jung selv vokste opp i det kommunistiske Kina, og ble rødegardist i ungdomstiden.

Jeg leste boken som forberedelse til en tur til Kina, men kan trygt anbefale den til alle andre, Kina-interesserte eller ei. Den gir et spennende innblikk i et land som har vært igjennom svært store endringer, både politisk, kulturelt og økonomisk. Samtidig er det en fin fortelling om en familie og deres nære bånd.

Les flere bibliotektips her

Artikkeltags