Bibliotektipset: – Rørende familiehistorie

– Lenge trodde jeg at alle som hadde en mamma var heldig. Slik er det jo ikke, skriver Solfrid Pedersen.

– Lenge trodde jeg at alle som hadde en mamma var heldig. Slik er det jo ikke, skriver Solfrid Pedersen. Foto:

Av

Jeg leter stadig etter romaner om mor/datter-forhold. Selv mistet jeg min mor da jeg var fem, og trodde lenge at alle som hadde en mamma var heldig. Slik er det jo ikke, og det kommer tydelig til kjenne i Torill Brekkes roman «Alle elsket moren din» (2017).

DEL

BibliotektipsetBokens jeg-person og forteller er Agathe. Vi følger barndommen hennes i Oslo på 50- og 60-tallet der hun bor sammen med mor, mormor, morfar og onkel Jannik. Agathes klippe er mormor, mor er fraværende – hun vil helst være et annet sted – ved flygelet på et konsertpodium i London eller Paris. Mor svarer aldri når Agathe spør hvem faren hennes er. I stedet gifter hun seg med pianostemmeren og tar med Agathe ut av tryggheten, ut av storfamilien.


Boken har en langsom rytme, som suger deg inn i historien. Agathe vil så gjerne ha en mor som er tilstede, en mor som ser henne. Hun vil vite hvem faren er. Hun vil ha forutsigbarhet.


Agathe er sterk. Hun har hatt mormor. Hun kommer fra en familie med fargerike mennesker. Hun klarer seg.
Dette er en familiehistorie om en kvinne som ikke vil være mor, og en datter som lengter etter en.
Alle elsket moren din er første bok i en trilogi (jeg er svak for trilogier), andre bok Kobrahjerte, kom våren 2019. Den er neste på leselista. Fortsatt god lesesommer!

Toril Brekke (1949) har et langt forfatterskap. Skriver både for voksne og barn.

Artikkeltags