Bibliotektipset:Den magiske leselysten

Foto:

Av

– Da den siste Harry Potter-boka kom ut da jeg var 15 år, var det ikke viljen, gamingen eller konsentrasjonsvanskene som holdt meg igjen. Jeg ville spare på boka, siden det snart var slutt, skriver bibliotekar Jamila Tokerud Bahri.

DEL

BibliotektipsetFredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

Da jeg fylte ti år var Harry Potter-feberen i gang, og jeg synes det virket så kjedelig. Det tok tid og utallige forsøk fra både venner og voksne, før jeg i det hele tatt prøvde. Likevel er Harry Potter per i dag definisjonen på leseglede for meg. Da den siste Harry Potter-boka kom ut da jeg var 15 år, var det ikke viljen, gamingen eller konsentrasjonsvanskene som holdt meg igjen. Jeg ville spare på boka, siden det snart var slutt.

Mange av mine favoritter gjennom tidene har mistet sin status, fordi jeg har lest mer og bedre. Kvalitetslitteratur kan leses igjen, siden du stadig oppdager noe nytt. Særlig blir det tydelig i barne- og ungdomslitteraturen, som fort blir utdaterte i samtiden eller banale for den oppvoksende leseren.

Jeg vil spesielt trekke frem nye utgavene av Harry Potter som er gjennomillustrerte av Jim Kay, hvor de tre første er utgitt og den fjerde kommer i høst. Ikke er de forkortet eller forenklet, og illustrasjonene gir en fantastisk inngang for nye lesere og en fornøyelig gjenlesning for oss som tidligere har lest bøkene.

Som en relativt nyutdannet, ung og (og sikkert naiv og idealistisk) mener jeg at akkurat sånn som at de fleste, også leseleie, har filmer de liker, gjelder det også bøker, man må bare finne dem. De kan også finne sin Harry Potter.

Harry Potter

  • Harry Potter er en romanfigur som er hovedperson i en serie på sju barnebøker av den britiske forfatteren J. K Rowling
  • Den første boken -  «Harry Potter og de vises stein» -  kom ut i 1997 og ti år senere kom den sjuende og siste boken «Harry Potter og dødstalismanene».
  • Harry Potter er en foreldreløs gutt med magiske evner som havner på en trollmannskole, Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. På Galtvort kommer Harry Potter i huset Griffing (Gryffindor) sammen med vennene sine. Ved seriens begynnelse er Harry elleve år gammel.
  • Bøkene om Harry Potter er blitt en sensasjonell verdenssuksess. De er oversatt til en lang rekke språk og har satt nye salgsrekorder. Av den sjuende boken ble det solgt 11 millioner eksemplarer i Storbritannia og USA på den første salgsdagen i 2007.

Artikkeltags