Nå står også Tordenskiold på menyen til Bar 1567

7.juli 1716 og slaget i Dynekilen kommer alltid til å stå i historiebøkene som et av Peter Wessel Tordenskiolds viktigste seiere. Dette slaget er nå en del av barmenyen til Fredrikstad Museum.

7.juli 1716 og slaget i Dynekilen kommer alltid til å stå i historiebøkene som et av Peter Wessel Tordenskiolds viktigste seiere. Dette slaget er nå en del av barmenyen til Fredrikstad Museum. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Lørdag åpner Fredrikstad Museum dørene for en ny utgave av Bar 1567. Denne gangen får publikum blant annet et innblikk i historien om Petter Wessel, også kjent som Tordenskiold, under slaget i Dynekilen tilbake i 1716.

DEL

Bar 1557 gjorde seg godt bemerket på premièren i fjor, og ble blant annet belønnet med terningkast fem av journalist Silje Louise Waters i Fredriksstad Blad.

 På Bar 1567 får publikum innblikk i historier om personer og bedrifter fra en fjern og nær fortid i Fredrikstad i form av spesiallagde illustrerte animasjonsvideoer, fotografier, flere hundre år gamle gjenstander.

– Vi har forsøkt å skape litt action for de unge

– Tordenskiold arbeidet seg opp fra ingenting, og var en dyktig sjømann. Han blir sett på som en av Nordens største sjøhelter. Men han var nok også frekk og fremfusende samt dristig og ukonvensjonell. Så det er en interessant figur, forteller konservator Tor Ulsnæs.

Men det er ikke bare historien om Tordenskiold som vil bli vist som animasjonsvideo i «baren» på Fredrikstad Museum. Publikum får blant annet også et innblikk i historien om det tradisjonsrike Fredrikstad Mekaniske Verksted, som ble etablert i 1870.

Museumsdirektør Gaute Jacobsen kan blant annet fortelle at enkelte likte å lure seg unna det tunge arbeidet på verkstedet. Jacobsen understreker også at han er mottagelig for forslag på hvilke animasjonsvideoer de bør vise frem.

Selv om historien om Tordenskiold finner sted i det spente slaget mellom Danmark-Norge og Sverige, passer fortellingen også godt for barn og unge, betrygger museumsdirektør Jacobsen.

– Vi har vært opptatte av å lage litt action for ungdommene, noe jeg tror vi har fått til, fortsetter museumsdirektøren.

Isak Hagaseth Mydske (15) har arbeidsuke hos Fredrikstad Museum og mener museet har truffet blink med historien om Tordenskiold.

– Det er en interessant fortelling også for oss barn og unge, samtidig som det er bra grafikk og lyd.

Åpner dørene. Museumsdirektør Gaute Jacobsen, Isak Hagaseth Myske (som har arbeidsuke hos Fredrikstad Museum) samt konservator Tor Ulsnæs gleder seg til åpningen på lørdag hvor en blant får et innblikk i historien om Tordenskiold.

Åpner dørene. Museumsdirektør Gaute Jacobsen, Isak Hagaseth Myske (som har arbeidsuke hos Fredrikstad Museum) samt konservator Tor Ulsnæs gleder seg til åpningen på lørdag hvor en blant får et innblikk i historien om Tordenskiold. Foto:

Spente

Selv med fjorårets suksess innrømmer museumsdirektøren Jacobsen at de er spente i forkant av helgens åpning.

– Vi er selvfølgelig spente på om folk kommer og liker det vi har laget. Vi har forsøkt å skape en god opplevelse samt det å spre kunnskap på en lett tilgjengelig og folkelig måte. Jeg mener animasjonsvideoene våre kan sammenlignes litt med VR-teknologien, avslutter museumsdirektøren.

Artikkeltags