Gå til sidens hovedinnhold

Musikk + poesi = poesikk

Artikkelen er over 5 år gammel

Asgeir Midthjell kaller seg en vanlig fyr uten noen spesiell interesse for poesi. Men når han komponerer, gjør han det ved å tonesette dikt. Og slikt blir det konsert av.

Torsdag skal den nye vokalgruppen Tri-X, holde konsert på Litteraturhuset.

Gruppen består av trekløveret Desirée Ulvestad-Grandahl, Renate Gjerløw Larsen og Marit Mossik, samt initiativtager, komponist og musiker, Asgeir Midthjell. Helt ny er den ikke dade spilte en prøvekonsert denne høsten, men nå er konseptet helt utviklet.

Fra gamle Kodak

Mange kjenner nok navnet Tri-X som den gamle Kodak-filmen, og navnet skal både peke på gruppens tre solister, musikkens trestemte arrangementer, samt Asgeir Midthjells arbeid som kunstfotograf. Midthjell ønsker at Tri-X skal være et sted hvor ulike kunst- og kulturuttrykk møtes og sammensmelter til noe nytt og større.

– Konserten blir en slags audiovisuell forestilling hvor det er bilder til hver sang, fra 17 forskjellige kunstnere, forklarer komponisten.

Ingen poesinerd

Midthjell arbeider primært som billedkunstner, men nå har han altså tatt musikken frem igjen etter å ha hatt den liggende på hylla i 25 år. Nå, som den gang, har han laget komposisjonene sine ved å tonesette dikt fra forskjellige diktere, som blant andre Hans Børli, Bertolt Brecht, Inger Hagerup og Finn Carling.

– Jeg er egentlig ikke en poesinerd. Jeg ville bare finne tekster, og valgte da dikt som treffer meg som et vanlig menneske, sier han.

Han kaller resultatet for poesikk.

Les også: Sofus er nyerklært Beatles-tolker 

Musikken følger teksten

Tri-X jobber innenfor flere genrer, blant annet jazz, folkemusikk, visesang og klassisk, men gjengangeren er at musikken er kompleks.

– Det utfordrer oss ganske bra. Jeg tror aldri jeg har telt så mye siden 1990! ler Renate Gjerløw Larsen, og Desirée Ulvestad-Grandahl supplerer:

– Denne sammensetningen gjør at det handler mer om teksten og musikken enn at vi skal vise frem oss selv som artister, sier hun.

– Det er annerledes enn det vi vanligvis gjør. Her er det musikken som følger teksten, legger Marit Mossik til.

Kan bli flere konserter

Firkløveret sier at de har det veldig morsomt sammen når de jobber, og de synes det er spennende å jobbe litt utenfor komfortsonen.

– Vi får vise frem stemmene våre i en annen form, og det blir annerledes enn hva mange har hørt oss gjøre før, sier Ulvestad-Grandahl.

Foreløpig er det ikke planlagt flere konserter enn den på Litteraturhuset, men de ønsker å fortsette samarbeidet.

– Jeg har hvert fall materiale nok til minst tre konserter, sier Midthjell.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.