Gå til sidens hovedinnhold

- Biblioteket er mer enn bøker

Artikkelen er over 3 år gammel

Fra lørdag formiddag til lørdag kveld ble det vist japanske filmer på Fredrikstad bibliotek under arrangementet "Hællæ verden". - Vi vil vise at biblioteket kan være mer enn bøker, sier bibliotekar Aleksander Bjørndal.

- Vi har hatt godt besøk til nå. Det var ikke så mange på den første filmen vi viste klokka ti, men på familiefilmen "Min nabo Totoro" var det bortimot 150 mennesker, forteller Bjørndal. På Facebook er det rundt 400 som har vist interesse for arrangementet, så vi håper det kommer flere utover ettermiddagen og kvelden også, fortsetter han.

To ganger i året

"Hællæ verden" er en serie med filmfremvisning på biblioteket. To ganger i året arrangere de minifestivalen og denne gang var det altså japansk film på programmet.

-Vi vil vise filmer fra land med sterke filmtradisjoner og Japan har veldig mye bra film. Tidligere har vi hatt festival hvor vi har vist filmer fra Iran og Italia, sier Aleksander Bjørndal.

Utover ettermiddagen og kvelden ble flere japanske filmperler servert før det hele avsluttes med en japansk skrekkfilm for de tøffe lørdag kveld.

 

- Spennende

Noen som hadde funnet veien til familiefilmen "Min nabo Totoro" var Stella Johanne Fagervold (7 1/2 år) og Jacob Brierley Bye (7 år).

- Filmen var kjempefin og den handlet om en familie hvor mamma'n kommer på sykehuset og de to søstrene må bo hjemme sammen med pappa'n sin. Så treffer de på Totoro - et slags dyr som er skogens vokter og mye spennende skjer, forteller de to ivrig.

- Vi har lært litt om japan av læreren vår, så det var spennende å se en japansk film, sier de to.

Animasjon for alle

Innimellom all filmvisningen i bibliotekets aula, kunne folk få med seg foredrag om Studio Ghibli, et japansk animasjonsselskap som er eid av Disney.

- Amimasjonfilm er en del av samfunnet i Japan, kunne Camilla Jørgensen Ruud fortelle de rundt 25 fremmøtte.

- Japansk animasjon er for alle - i alle aldre. Ikke som her i Norge hvor animasjonsfilmer stort sett er for barn, fortalte Jørgensen Ruud, som til daglig er lærer i japansk ved Frederik II. Frederik II én av tre skoler i Norge hvor elevene kan velge japansk som fremmedspråk på lik linje med spansk, tysk og fransk. I Japan lager de alt fra actionfylte kortserier til meningsfyltefilmer og langserier med animasjon.

Kommentarer til denne saken