– Vi har fått rundt 15 henvendelser til nå, og oppfordrer folk som har oppdaget pigmenter fra vårt utslipp på hus eller biler til å ta kontakt med oss, sier administrerende direktør ved Kronos Titan, Per Thoen.

Omfanget øker

Det var natt til onsdag at det i forbindelse med fylling av en silo skjedde et utslipp fra fabrikken. Thoen forteller at siloen ble overfylt, og at de som jobbet med tanken oppdaget utslippet umiddelbart.

Det var NRK Østfold som først omtalte saken.

– Vi hadde et kortvarig utslipp fra en silo, og de som var på jobb oppdaget med en gang pigmenter på bakken. Det ble satt i gang opprydding, men vi trodde utslippet var begrenset til et område rundt siloen. Det har det beklageligvis vist seg at det ikke var, sier han.

Thoen forteller at henvendelsene begynte å komme fra beboere i området mellom Møllerodden og Damveien, og at han umiddelbart dro til området for å snakke med de berørte.

– Omfanget er større enn det vi i utgangspunktet trodde, og det beklager vi på det sterkeste. Dette skal ikke skje, og vi vil forsikre om at det ikke vil skje igjen, sier han.

– Vi har vært i møter med skadeforebyggingsfirma nå, og vil bistå de som behøver det fra mandag av. Vi får det dessverre ikke til før helgen.

 

Velforeningen på saken

En av dem som har fått pigmenter på huset er Kjell Werner. Han forteller at kona oppdaget de tilgrisede vinduene onsdag morgen.

– Først skjønte vi ikke hva det kunne være, men så forhørte jeg meg med Titan, forteller han.

Werner har foreløpig ikke gjort noe med skadene, og sier de i velforeningen vil ta opp hvordan de skal håndtere saken.

– Som sekretær i velforeningen har jeg vært i kontakt med flere naboer som har opplevd å få biler og hus tilgriset. Vi vil nå ta opp hvordan vi skal håndtere denne saken videre.

Ikke farlig

Pigmentene som ble sluppet ut er titandioksid, og er ifølge Thoen ikke farlig. Han anbefaler de som er berørt å vaske biler og terrasser på vanlig måte i første omgang.

– Det skal være mulig å vaske av pigmentene for hånd, men dersom noen har behov for ytterligere informasjon eller hjelp skal vi bistå med det. Vi vil også at folk sender regningen for rengjøringsarbeidet til oss, sier han.

– Vi ønsker i tillegg å få en fullstendig oversikt over hvor mange som er berørt, og vil at de henvender seg til oss på firmapost@kronosww.com, avslutter han.