Det er snart to år siden Birgit Vallestrand fortalte om kreftsykdommen i Fredriksstad Blad. Hun fikk påvist brystkreft kort tid etter at hun hadde begynt i jobben som landslagssjef for turnlandslaget.

Siden den gang har hun vært gjennom tøff kreftbehandling, blitt erklært kreftfri – og fått den tunge beskjeden om at kreftsykdommen var tilbake.

Nå står hun og familien enda en gang i en veldig tøff kamp.

Midt i dette har Vallestrand valgt å fronte Kreftforeningens Stafett for livet i Fredrikstad.

Hun er i jobb og stiller til intervju med sommerbrunt, blidt fjes. Samtidig herjer sykdommen i kroppen, selv om det nok er mange som ikke vet at hun har fått tilbakefall.

– Det å være på jobb og engasjere meg i turnforeningen så mye jeg klarer gir meg energi og glede, forklarer hun.

Viktig symbolikk

Birgit Vallestrand er et kjent fjes for mange i Fredrikstad gjennom sitt brennende engasjement for idrett, og spesielt Nedre Glomma turn. Når turnforeningen i hennes hjerte nå stiller med et eget stafettlag for å støtte og hedre henne, betyr det mye for ildsjelen.

– Denne 24-timersstafetten er viktig, fordi den symboliserer at kreftsykdommen aldri tar pause. Vi som står i det, lever med det 24 timer i døgnet sammen med familiene våre. Vi får aldri pause. Jeg er veldig rørt over at Nedre Glomma Turn viser sin støtte gjennom dette stafettlaget, og dersom andre turnforeninger også deltar, er det helt topp, sier Vallestrand til Fredriksstad Blad.

Vi står i Kirkeparken, der Stafett for livet skal arrangeres 10.-11. september. Vallestrand flankeres av Lasse Hauser og Ann Marthe Storehjelm fra turnforeningen.

– Birgit har gitt og gir enormt mye til klubben vår og vi vil veldig gjerne vise vår støtte til både henne og familien hennes, som nå står i denne tøffe kampen, sier Hauser.

– Dessuten er det jo dessverre sånn at veldig mange andre står i lignende situasjoner. Klubben vår har rundt 1.100 medlemmer, og det er nok mange av dem som kjenner noen som har eller har hatt kreft, sier Storehjelm, og fortsetter:

– Vi vil gjerne skape en åpenhet rundt dette og vise at i klubben får man støtte også i vanskelige perioder.

Trioen synes også det er fint at arrangementet fremmer fysisk aktivitet og det å være ute i friluft.

– Litt aktivitet er bedre enn ingen aktivitet, og som kreftsyk kan fysisk aktivitet være livsforlengende. Trim er bra både for den fysiske og den psykiske helsen vår, påpeker Vallestrand.

Håper på flere tusen deltakere

Dag Solheim og Alf Haugen i Kreftforeningen er glad for at Vallestrand stiller opp for stafetten.

– Birgit har en veldig høy stjerne i turnmiljøet i Norge, og jeg vet at hun inspirerer mange i dette miljøet til å delta i Stafett for livet, sier den lokale stafettlederen, Alf Haugen.

I skrivende stund er 16 lag påmeldt stafetten. Håpet er at flere tusen mennesker skal delta i stafetten 10.-11. september. Stafett for livet arrangeres 14 steder i Norge i år, og i Fredrikstad er årets utgave den aller første.

– Hvert lag kan selv bestemme hvor mange deltakere laget skal bestå av, men siden stafetten pågår i 24 timer, er det nok en fordel med et tosifret antall påmeldte per lag, sier Alf Haugen.

Man kan gå, løpe, jogge eller bruke rullestol. Stafetten handler ikke om å komme først i mål. Det eneste kravet er at minst én deltaker på laget må være til stede på banen til enhver tid mens stafetten pågår.

Stafett for livet arrangeres samme helg som Kulturnatt. Paviljongen i Kirkeparken vil bli pyntet og her vil det være underholdning fra kultur- og idrettslivet gjennom hele det døgnet stafetten pågår.

I tillegg vil Fredrikstad domkirke være åpen for dem som trenger en stille stund eller litt hvile.

– Biskop Kari Mangrud Alvsvåg vil også delta, men det er viktig å presisere at arrangementet er livssynsnøytralt, sier Alf Haugen.

Det koster ikke noe å delta i stafetten, men både deltakere og publikum vil få flere muligheter til å gi et bidrag til Kreftforeningen.

– Blant annet vil vi ha en lysseremoni. Man kan kjøpe en lyspose og dekorere den med en hilsen. Så plasserer vi batteridrevne lys i posene, forklarer Haugen.

– Ellers vil det bli salg av mat, drikke og annet til inntekt for kreftsaken. Lagene står også fritt til å organisere andre typer innsamlinger i forbindelse med arrangementet.