Koronatilpassede 17. mai-forberedelser: Det er nyttig å sette krisa i perspektiv

–  Og for en fest det skal bli, dersom vi slipper ut til hverandre i tide! forsikrer lederen av 17. mai-utvalget.

– Og for en fest det skal bli, dersom vi slipper ut til hverandre i tide! forsikrer lederen av 17. mai-utvalget. Foto:

Av

– Om det er store forskjeller på «gutta på skauen» og helsearbeidere i 2020, så finnes det også likheter, skriver leder av 17. mai-utvalget, Margrete Kvalbein. Hun forbereder fredsjubileum i koronaens tid.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

La oss være realistiske: Det er ikke veldig sannsynlig at 17. mai kan gjennomføres som normalt. Den krevende sannheten er at ingen har sikre svar akkurat nå. Derfor forbereder vi oss på fest inntil videre. Og for en fest det skal bli, dersom vi slipper ut til hverandre i tide! Her er tre tips til koronatilpassede forberedelser som uansett kommer til nytte for oss som har 75 års fredsjubileum i pandemiens tid:

1) Syng! For de av oss som er heldige nok til å først og fremst «rammes» av hjemmeskole og hjemmekontor, kan dagene komme til å bli roligere enn ellers, og avveksling blir nødvendig. Hva med å bruke den stemmen du har på å teste om du kan tre vers av «Ja, vi elsker»? Ett vers vi gjerne bruker, begynner med «Norske mann i hus og hytte ...» (men nei, ikke dra på hytta!)

Det siste verset gjentar «Ja, vi elsker» i starten og slutter med «.. også vi, når det blir krevet..». Dette er de to versene som er rustne for mange av oss, men som vi håper på å synge med full kraft neste gang vi har nasjonaldag i relativ trygghet for smitte.

Syng gjerne også andre vår- og mai-sanger, eller andre sanger du liker. Sang er godt for helsa, og det må ikke alltid være veldig pent. Når vi synger mange mennesker sammen, blir det flott likevel.

2) Finn ut om du har slektninger eller venner som husker noe fra krigen. Om de kan ringes og er villige til å fortelle, lytt til fortellingene (en gang til). Eller les om hva generasjonene før oss opplevde i en tid med verdenskrig. Finn frem klær eller gjenstander fra 40-åra om du har tilgang til slikt. I et mulig 17. mai-tog kan vi minne hverandre om de hemmelige tegnene på samhold og motstand som ble brukt under krigen: Den røde lua, bindersen i jakkeslaget.

Det er mulig vi må vente til 2021 med å lage den store mai-frihetsfesten i gatene i Fredrikstad. Vi lærer i disse dager noe om alt vi ikke kan ta for gitt.

Det er nyttig å sette krisen vi opplever nå i perspektiv, det er viktig å hedre de som tar risiko på vegne av alle. Noen gjorde det under okkupasjonen. Noen gjør det akkurat nå. Om det er store forskjeller på «gutta på skauen» og helsearbeidere i 2020, så finnes det også likheter. Eller som noen sier det i sosiale medier for tiden: «Besteforeldrene våre ble kalt ut i krigen. Vi blir kalt til å holde oss i sofaen. Dette skal vi greie.»

3) Tenk ut ti forskjellige betydninger eller assosiasjoner til ordet «frihet», og se om du finner ut hvem du har å takke for disse frihetene. Det er uhyggelig å tenke på alle soldatene som sørget for Norges frihet i 1945, synes jeg, men jeg skal takke dem likevel. I min takkebunke finnes også modige politikere og ledere, kloke teologer som våget å endre en statsreligion ute av takt med sin tid, og en lang rekke mennesker som la ned en innsats i kvinnebevegelsen.

Hvem er dine frihetshelter? Og hvordan kjennes det å være fri? Frihet er antagelig en av disse verdiene vi ikke helt forstår før vi har kjent på hva det vil si når den ikke er der.

Det er mulig vi må vente til 2021 med å lage den store mai-frihetsfesten i gatene i Fredrikstad. Vi lærer i disse dager noe om alt vi ikke kan ta for gitt. I 17. mai-utvalget skal vi ta med oss denne lærdommen. Foreløpig planlegger vi videre mot fest om to måneder, men vi lytter til de meldingene vi får og ønsker uansett solidariske og håpefulle våruker fremover. Syng, del fortellinger og hold perspektivene på plass!

Magrete Kvalbein, leder av 17. mai-utvalget i Fredrikstad 2020.

Magrete Kvalbein, leder av 17. mai-utvalget i Fredrikstad 2020. Foto:


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken