Gå til sidens hovedinnhold

Korona, en gave til Gamlebyen!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norgesferien som går mot avslutning, har gitt storbesøk i Gamlebyen. Dette er til glede for mange, men korona-situasjonen med lite utenlandstrafikk kan komme til å prege turismen i Gamlebyen i lang tid fremover. Dette bør kommunen utnytte.

Vern av flotte historiske byggverk krever aktivitet, det beste vernet for å holde byen like attraktiv. I dagens samfunn trenger man flere og tilrettelagte aktiviteter for alle aldre for å være attraktiv. Vi må by på oss selv. Det er ingen selvfølge at stillstand vil være like interessant i tiden fremover.

Som nyinnflyttet til området reagerer jeg sterkt på interessen for å ønske folk velkommen. Her mangler enkle elektrifiserte transportløsninger fra parkeringer utenfor. Her blir man fort straffet på grunn av dårlige parkeringsanvisninger inne i byen (parkeringsbetjentene ønsker velkommen). Dessuten er kommunens iver etter å blomsterpynte gatene begrenset. Torget med sine salgsboder får ikke det løft fra kommunens side som kreves. Vi trenger mer enn den «svenske» loppisvarianten. Merkelig strategi.

Sist førjul så man frem til virkelig å oppleve en juleby, men den gang ei. Noen slunkne girlandere og noen få juleboder, var det som fantes. Gamlebyen har jo alle muligheter til å bli en juleby i europeisk målestokk, men her er det langt frem. Og med julen som venter, med fortsatt stengte grenser, kan et slikt løft gi uante besøkende til gamlebyen, reiselivsnæringen og til Fredrikstad by som helhet.

Jeg føler at det er svært mye å ta tak i i denne festningsbyen, som nettopp var myntet på handel og aktivitet for nesten 500 år siden. Våre forfedre gikk foran med et godt eksempel, men vi tar ikke vare på det. Gamlebyen er Fredrikstads ansikt utad og må tas på alvor. Et mer og mulig gullkantet objekt finnes knapt.

Kommentarer til denne saken