Kontroll på økonomien og effektiv kommune – heltid er svaret

– De store oppgavene og de store pengene er i omsorgssektoren. Her må vi få mer ut av hver krone, skriver Nygård.

– De store oppgavene og de store pengene er i omsorgssektoren. Her må vi få mer ut av hver krone, skriver Nygård. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Nå fortsetter arbeidet med å gradvis øke den gjennomsnittlige stillingsprosenten i kommunen. Målet er satt: Vi skal oppnå heltidskultur! skriver Jon-Ivar Nygård.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

8. og 9. september er det kommunevalg i Norge. I Fredrikstad går vi til valg på å utvikle sterke fellesskap sammen. Det betyr at vi skal fortsette å utvikle gode kommunale velferdstjenester, gode omsorgstilbud til eldre og andre som trenger det og en god offentlig fellesskole som gir alle barn i Fredrikstad like muligheter.

For å levere gode velferdstjenester må vi holde orden i kommunens økonomi og drive så effektivt som overhodet mulig. Gjennom åtte år kan vi vise til at vi har klart å holde orden i økonomien. Vi har levert positive regnskapsresultater åtte år på rad. Til sammen har vi levert en halv milliard kroner i pluss som vi har kunnet bruke til å sikre kommunens drift, til lokalsamfunnsfond og næringsfond – for å nevne noen grep. Vi kan også dokumentere at kommunen driver effektivt på de fleste områder.

I årene som kommer blir oppgavene flere og kommunens økonomi strammer seg til. Derfor må vi drive enda mer effektivt. Innenfor administrasjon og myndighetsutøvelse vil det åpenbart være mye å hente på digitalisering og tjenesteinnovasjon. Rådmannen har litt populistisk formulert seg slik: «Alt som kan digitaliseres, skal digitaliseres». Det er det bred enighet om politisk, men det må gjøres i tett dialog og samarbeid med de ansatte og deres organisasjoner.

Dette vil likevel ikke være nok fordi det er nemlig slik at de store pengene er der de store oppgavene er. Fredrikstad kommune bruker 80 prosent av budsjettene på oppvekst og omsorg. Vi må derfor i årene som kommer også få mer ut av hver krone. Det kan bety strukturelle grep med større enheter, men det finnes mer lavthengende frukter som er ønsket av mange, nemlig å utvikle heltidskultur i Fredrikstad kommune.

I Fredrikstad kommune bruker vi ca. 4.000 mennesker for å bemanne 2.000 årsverk i vår omsorgssektor. Gjennomsnittlig stillingsstørrelse er altså ca. 50 prosent. Gjennom å bygge heltidskultur vil målet være å bruke 2.000 ansatte for bemanne 2000 årsverk. I det ligger det et enormt effektiviseringspotensial som i tillegg vil ha enorm betydning for kvaliteten i tjenestene vi tilbyr våre innbyggere. Det vil være et stort løft for de ansatte som får en stilling det er mulig å leve av.

Fredrikstad kommune har derfor gått offensivt til verks med å utvikle heltidskultur. Vi har utviklet en egen metode, prekesjappe, hvor vi jobber med å skape forståelse for alle gevinstene med heltid på alle nivåer i vår organisasjon. Vi har høstet stor anerkjennelse for vår grundige tilnærming fra FAFO og andre. I vinter vedtok vi nye retningslinjer for heltid. Nå fortsetter arbeidet med å gradvis øke den gjennomsnittlige stillingsprosenten i kommunen. Målet er satt: Vi skal oppnå heltidskultur!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken