– Det er viktig å tenke på jobb når man velger utdanning

MESSE: To dager denne uka er det kombinert jobb- og utdanningsmesse i Kongstenhallen, og her kan både unge og voksne komme for å lære mer om sine muligheter.

MESSE: To dager denne uka er det kombinert jobb- og utdanningsmesse i Kongstenhallen, og her kan både unge og voksne komme for å lære mer om sine muligheter. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Årets utdanningsmesse i Kongstenhallen er omgjort til en kombinert jobb- og utdanningsmesse. Nå skal også jobbsøkere få komme inn og snakke om mulighetene for å utdanne seg.

DEL

Årets store messe arrangeres i Kongstenhallen 31. oktober og 1. november. Her samles over 7.000 elever fra hele fylket, og når elevene går hjem for dagen får fylkets jobbsøkere komme inn.

– For første gang i år samarbeider Østfold fylkeskommune med NAV Østfold om å arrangere messen, forteller Magne Hagen opplæringsavdelingen i fylkeskommunen.

– På den måten kan arbeidssøkere som trenger påfyll med utdanning også se hvilke alternativer som finnes. Vi presenterer utdanningsprogram, og ikke skoler, for det er viktig å tenke hva man vil jobbe med når man skal velge hva man skal studere, legger han til.

Mange arbeidsledige uten utdanning

Tall fra NAV viser at av dem som er helt arbeidsledige i Østfold er det 34 prosent som ikke har fullført videregående skole, og ifølge SSB vil man i 2013 kun ha behov for 16 prosent ufaglært arbeidskraft.

– Dette betyr med andre ord at utdanning blir viktigere og viktigere, sier markedssjef i NAV Østfold Hege Aatangen.

– Vi er veldig glad for samarbeidet med fylkeskommunen, og har en klar felles interesse; at så mange østfoldinger som mulig tar utdanning og får seg en jobb, legger hun til.

ÅPENT FOR ALLE: Det er satt opp rundt 90 stands i Kongstenhallen, og flere av dem tilbyr aktiviteter og demonstrasjoner. Ved standen til bygg- og anleggsteknikk-linja på Kalnes kan man prøve en gravemaskinsimulator.

ÅPENT FOR ALLE: Det er satt opp rundt 90 stands i Kongstenhallen, og flere av dem tilbyr aktiviteter og demonstrasjoner. Ved standen til bygg- og anleggsteknikk-linja på Kalnes kan man prøve en gravemaskinsimulator. Foto:

Vil kombinere trening og skole

Når FB var innom messa tirsdag formiddag var det skoleelever fra Moss og Indre Østfold som fylte hallen. En av dem er Endre Nicolay Eriksen, som går siste året på Torderød skole i Moss. Han har planen klar, og vet hva han vil drive med i fremtiden.

– Jeg har spilt håndball i flere år, og ønsker å nå så langt som mulig. Det håper jeg å klare ved å kombinere skole og trening, sier han.

Han bor på Jeløya i Moss, men har sjekket mulighetene og funnet ut at det er en lærer ved skolen som hver dag kjører minibuss fra Moss for å ta med seg elever derfra.

– Det er et bedre alternativ enn å flytte til Sarpsborg for å bo der og gå idrett på St. Olav, sier han.

VIL KOMBINERE: Endre Nicolay Eriksen fra Moss ønsker å kombinere trening og skole når han skal begynne på videregående skole neste år. Han diskuterte sine muligheter med rektor på Wang Toppidrett i Fredrikstad, Petter Wilhelmsen.

VIL KOMBINERE: Endre Nicolay Eriksen fra Moss ønsker å kombinere trening og skole når han skal begynne på videregående skole neste år. Han diskuterte sine muligheter med rektor på Wang Toppidrett i Fredrikstad, Petter Wilhelmsen. Foto:

Planlegger fremtiden

Ønsket til Østfold fylkeskommune er at flere skal tenke på hva de ønsker å jobbe med når de velger utdanning. Det har Endre gjort.

– Jeg har ønsket fokusere på håndballen lenge, men skjønner at det er lurt å kombinere det med en jobb. Jeg ønsker å bli fysioterapeut, og jobbe innen idrett, eller med barn. I dag har jeg funnet ut av hvilke muligheter Wang har for en slik plan, avslutter han.

Petter Wilhelmsen, rektor ved Wang Toppidrett Fredrikstad, forteller at elevene som kommer til standen deres er målbevisste.

– Mange vet hva de vil, og kommer med konkrete spørsmål om treningsmengde, arbeidsflyt, fag og timer. Vi tilbyr studiespesialiserende utdanning, så for mange er det et stopp fordi man ikke helt vet hva man vil etter videregående, men noen har også en konkret plan, avslutter han.

POPULÆR: Standen til sciencelinja på Greåker er et populært stoppested for mange på grunn av deres demonstrasjoner. Her er Maren Knoph (t.v.) og Cathinka Bjørk som går førsteåret i full gang med å vise frem hva de driver med på skolen.

POPULÆR: Standen til sciencelinja på Greåker er et populært stoppested for mange på grunn av deres demonstrasjoner. Her er Maren Knoph (t.v.) og Cathinka Bjørk som går førsteåret i full gang med å vise frem hva de driver med på skolen. Foto:

Artikkeltags