Lite engasjement på folkemøtet om kommunesammenslåing mellom Råde, Hvaler og Fredrikstad

Amanda Thveten fra Råde synes det var et interesant folkemøte med mang gode innspill fra politikerne.

Amanda Thveten fra Råde synes det var et interesant folkemøte med mang gode innspill fra politikerne. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

De var mye enighet å spore blant politikerne som deltok i folkemøtet om kommunesammenslåingen mellom de tre kommunene.

DEL

Om åtte uker må kommunestyrene i de tre kommunene vedta om de vil slå seg sammen., men allerede i april må politikerne ta stilling til om de vil istarte reelle forhandlinger.

– Det har vært interessant og dynamisk, en helt åpen prosess, sa Truls Velgaard i Fredrikstad Høyre, og uttrykte stor respekt for at spørsmålet vekker sterkere følelser, spesielt i Råde og Hvaler.

Og det var følelsene politikerne i det første panelet var opptatt av.

Mona Vauer fra Arbeiderpartiet i Hvaler underslo heller ikke at hun følte det var et enormt ansvar.

Bestill FB+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

- Det er den største reformen vi skal vedta for Hvaler, og mitt parti er ikke sikre. Fredrikstad er jo vår by – uansett, sa hun.

Eivind Normann Borge, ordfører i Hvaler fra Frp, mente prosessen går for fort.

- Dette er hastverk fra regjeringen. Vi trenger mer tid for å gjøre innbyggerne trygge. Det er en overdreven tro på at alt blir bra bare vi blir store, mente han.

Se hele folkemøtet her:

Øystein Elgheim, næringsdrivende på Hvaler og i Fredrikstad (Hvaler Gjestgiveri) Hege Bongard, kommunikasjonsansvarlig i Fredrikstad næringsforening Malin Krå Simonsen, ungdomspolitiker (AP), bystyret i Fredrikstad Amelia Aune, ungdomspolitiker (V), bystyret i Fredrikstad og fylkestinget Andreas Bøe, ungdomspolitiker (H), kommunestyret i Råde Anne Otterbekk, fagforbundet Råde kommune Arild Larsen, fagforbundet Fredrikstad kommune

Roste Fredrikstad

Samtlige paneldeltagere uttrykte at det hadde vært en veldig god prosess som er gjennomført, og ga Fredrikstad ros for måten de har håndtert det hele på.

Råde politikeren Jarle Tranøy (Ap) mente det kanskje ville styrke lokaldemokratiet og bli en større enhet.

– Det er ikke kø eller trengsel av folk for å være med i lokalpolitikken i Råde. Var vi en del av et større kommunepari ville vi ha flere folk å spille på, sa han.

Sp-politikeren Hans Ek fra Fredrikstad satt denne gang i salen og ba politikerne i Råde og Hvaler om å minnes forrige kommunesammenslåing og hva som ble skjebnen til daværende Onsøy kommune for 22 år siden. Han mente distriktene var blitt dårlig representert i kommunestyret.

- Dere blir som distrikt å regne i en ny stor kommune, innflytelse får dere ikke, advarte han.

Dette var kanskje den ytringen som hadde litt temperatur i seg, men gnisten ble ikke fulgt opp av paneldeltagerne.

- Slår Råde, Hvaler og Fredrikstad seg sammen, blir det Norges største hyttekommune, fastslo Ap-lederen i Fredrikstad, Siri Martinsen.

Få til stede

Folkemøtet som ble arrangert på Quality Hotel i Fredrikstad samlet totalt 68 mennesker. Ser man bort fra paneldeltagere og andre knyttet til arrangementet, var det knappe femti mennesker til stede i salen. Langt de fleste av disse var enten politikere, representerte næringslivet eller var tillitsvalgte i kommunen som ville bli berørt av en sammenslåing. 
Det var rundt 12 fra Hvaler, 15 fra Råde og resten fra Fredrikstad. Noe bredt folkelig engasjement vekket ikke debatten hvis man skal dømme ut ifra fremmøtet.

– Jeg synes det ville være veldig bra om de tre kommunen slo seg sammen og dannet en stor og lang kystkommune. Det tror jeg vil være bra for næringslivet, forklarer Amanda Thveten fra Råde.

Hun var en av få som er interessert i debatten og syntes det var interessante uttalelser fra politikerne. I likhet med mange andre i Råde jobber hun i Fredrikstad.
– Det blir enklere for å forholde seg til en kommune enten man jobber eller går på skole. Det er en fordel med sammenslåing slik jeg ser det.

Stalltipset hennes er at det blir de tre kommunen som slår seg sammen.

Råde har fire alternativer å ta stilling til, men ifølge politikerne i panelet var det prosessen med Fredrikstad som var kommet lengst.

Fyrte løs

I andre del av paneldebatten var det representanter for næringslivet og ungdomspolitikere fra de tre kommunen som sto på podiet.

Øystein Elgheim fyret opp debatten da han dundret løs på sin bombastiske måte om sin egen kommune og beskrev et fravær av tanker om å tilrettelegge for næringslivet og tanker om næringsutvikling i de 15 årene han har bod og drevet næring i Hvaler.

– Følelser må vi legge vekk. Jeg savner litt tydeligere informasjon om pro og kontra, uttrykte han.

Både ungdomspolitikerne og næringslivet snakket varmt for en sammenslåing. Man blir mindre slagkraftig om man ikke står sammen. Ungdommen uttrykte engstelse for å miste nærtilbud som kultur skole og helsestasjon, men uttrykte at det kanskje ville medføre et bedret kollektivtilbud i de tre kommunen. Det er rett og slett dårlig i dag mente de.

Ungdommene er heller ikke så opptatt av hvor Rådhuset ligger, men at de få beholde de rettighetene sine.

Sv-politikeren fra Fredrikstad, Camilla Eidsvold oppsummert fra salen: – Det vi ender opp med når vi slår oss sammen kan bli innmari godt, sa hun.¨

Artikkeltags