Kommunepolitikk når klokka tikker


Enorme vannmasser og ødeleggelser på gangveien ved Esso Taverna etter ekstremværet i september. – Skal vi takle klimaendringene, bør vi komme i forkant med nødvendige løsninger. De tekniske strukturene må styrkes før storflommen kommer, skriver Skauen og Kvalbein.

Enorme vannmasser og ødeleggelser på gangveien ved Esso Taverna etter ekstremværet i september. – Skal vi takle klimaendringene, bør vi komme i forkant med nødvendige løsninger. De tekniske strukturene må styrkes før storflommen kommer, skriver Skauen og Kvalbein. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

MDGs to nye i bystyret i serien «Ny posisjon gir makt»: – Vi trenger å løfte folkehelsa i vår region, vi skal kutte utslipp så vi oppfyller vår del av Parisavtalen og vi skal ta vare på naturen.

DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kanskje kommer den beste politikken ut av at noe virkelig står på spill? Vi kjenner på et alvorlig hastverk for kloden, men er like opptatt av folka i byen. Fredriksstad Blad inviterer nye politikere i bystyret til å reflektere over hva makta skal brukes til. Da er det en bra anledning til å hente frem igjen det vi sa i valgkampen: «Friske folk – frisk natur – Fredrikstad går foran» ble vårt slagord. Det mener vi at speiler en realisme for byen vår.

Vi trenger å løfte folkehelsa i vår region, vi skal kutte utslipp så vi oppfyller vår del av Parisavtalen og vi skal ta vare på naturen. Og – ikke minst – vi har nok ressurser og potensial hos oss til å kunne være i forkant hvis vi prioriterer rett.

Kommunedirektørens fremlegging av budsjettet for Fredrikstad 2020 var en kraftig påminner om at det var riktig – også for Miljøpartiet – å sette folk først i valgkampslagordet vårt. Visst er vi opptatt av utslipp og biologisk mangfold, men kommunen vår har lave inntekter, høy gjeld – og mange som sliter. Det er vanskelig å lage en positiv dugnad for klimakutt dersom altfor mange av oss henger fast i problemer med helse og økonomi, eller står nær noen som gjør det. Det er vanskelig å gjøre de kraftfylte politiske grepene som trengs for miljøet, dersom kommuneøkonomien havner i en vedvarende hengemyr. Det er maktpåliggende å tenke klodehelse og folkehelse i sammenheng.

For oss i De Grønne er det likevel en styrke at de aller fleste av oss ikke er i politikken fordi vi synes politisk spill er stas. Vi er her fordi vi opplever at noe brenner under føttene på oss.

Skal vi takle klimaendringene, bør vi komme i forkant med nødvendige løsninger. De tekniske strukturene må styrkes før storflommen kommer. Uten sammenligning for øvrig, er det en annen bølge som er i gang som vi også må håndtere. Den handler om en aldrende befolkning som vil kreve mye av kommunen som leverandør av helsetjenester og forebyggende helsearbeid. Heldigvis er det fullt mulig å brenne for begge deler på én gang. Og forebyggende helse betyr – i de store linjene – å sørge for bedre livskvalitet for flere. Da er frisk natur en sentral del av oppskriften.

Så hva vil vi bidra til i posisjon? Bærekraft og klok ressursforvaltning over alt. Vi vil bygge infrastruktur for at folk i Fredrikstad skal få vært ute og i bevegelse. Det betyr at det skal bli stadig mer attraktivt å bruke sykkel, bena og kollektivtrafikk i løpet av styringsperioden. Den helt nødvendige omleggingen av måtene vi beveger oss på, skal helst skje med så mye gevinst for folkehelsa som mulig. Du skal også kunne være sikrere på at vi bevarer jord som kan gi oss mat, og dype skoger som renser lufta og sørger for sunn natur nå som vi er med og styrer.

Samtidig skal vi være pådrivere for at livskvalitet og mangfold settes høyt når vi bygger videre i velferdssystemet vårt. Skolehager skal på plass, og vi ønsker oss levende lokalsamfunn der eldre skal kunne bo der de føler seg hjemme og der ungene skal kunne gå på skole i trygghet. Vi vil se at fritid og kulturliv blir mer inkluderende, og vi vil at byen blir fortettet med kvalitet. Vi trenger å bo nærmere hverandre, men det betyr ikke at vi skal slippe fra oss viktige grønne lunger eller finne oss i bygningsløsninger som er dårlige for helheten i byen.

Å være relativt ferske i politikken gir oss mye å arbeide med og bratt læringskurve. For oss i De Grønne er det likevel en styrke at de aller fleste av oss ikke er i politikken fordi vi synes politisk spill er stas. Vi er her fordi vi opplever at noe brenner under føttene på oss, og fordi vi tror at vår tids største utfordring kan løses – og den må løses av folk som jobber sammen – og som er friske nok.

Ny posisjon gir makt

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken