Gå til sidens hovedinnhold

Kommuneoverlegene i Fredrikstad: – Dette må du vite om korona-smitten

Det finnes en massiv jungel av koronainformasjon i utallige kanaler. Her gir kommuneoverlegene i Fredrikstad svar på alt fra smitte til sosialt samvær.

– Vi opplever at det er et udekket informasjonsbehov i befolkningen nå. Det finnes mange gode kanaler for å få informasjon, men det kan være vanskelig å finne frem.

Det sier kommuneoverlegene i Fredrikstad, Sofie Lund Danielsen, Berit Løkken Finess, Anne Kristine Nitter og Guro Steine Letting.

– Viktig at folk forstår

– Derfor ønsker vi å fortelle hvilke anbefalinger som gjelder fra helsemyndighetene, og hvorfor det er riktig å følge dem, forklarer de fire.

– Følger vi tiltakene som er satt i verk, kan vi begrense smitten. Det er det viktig at folk forstår.

Her følger en rekke spørsmål med svar fra kommuneoverlegene:


Dråpesmitte

– Hvordan smitter koronaviruset?

– Det smitter via dråper og i all hovedsak hvis man hoster eller nyser direkte på noen. Det kan også smitte ved at man hoster/nyser i hånden og tar på andre mennesker eller gjenstander, som dørhåndtak. Tar man seg så i ansiktet, kan man bli smittet.

– Hvor lett smitter koronaviruset?

– Man tror det smitter ganske lett. Det smitter lettere enn vanlig influensa. Men man vet også at de anbefalte smitteverntiltakene kan få ned smittegraden. Derfor er det viktig med god håndhygiene/håndvask, at man holder mer avstand til hverandre enn før og at man holder seg hjemme hvis man er syk.

– Når smitter viruset?

– Man regner med at man er mest smittsom når man har symptomer og minst når man ikke har symptomer. Men man må også ta høyde for at det kan smitte før symptomene bryter ut, i hvert fall regner man med mulig smittsomhet dagen før. Derfor er vi så opptatt av hygienetiltakene som håndvask og avstand – også selv om man ikke føler seg syk.

Feber, hoste, tung pust

– Hva er symptomene på koronasmitte?

– Over halvparten av dem som smittes, får ingen symptomer i det hele tatt. Noen får milde symptomer, andre får heftige til alvorlige. Det kan føles som en vanlig forkjølelse for noen, særlig for de yngre. Feber, hoste og tung pust er de tydeligste tegnene på korona.

– Hvor lenge er man smittsom?

– Smittefaren er absolutt størst mens man har symptomer, men man smitter antagelig også litt før og litt etter man er syk. Har man en luftveissykdom, skal man derfor bli hjemme en dag ekstra etter at man er blitt frisk. Er man bekreftet koronasmittet, skal man være hjemme sju dager etter sykdommen.

– Kan man være sammen med en smittet uten å bli syk?

– Ja. Det er anslått at bare en tredjedel av dem som smittes, får sykdom med symptomer. Hvorfor det er slik, vet man ikke sikkert. Men det er altså slik at spesielt yngre ikke er spesielt utsatt for dette viruset.

– Kan man bo sammen med en smittet uten å bli syk?

– Ja. Det er ikke påvist at viruset har 100 prosent videresmitte. Jo flinkere man er til å følge råd om hygiene og avstand, og vasker overflater som berøres ofte, jo mindre risiko er det for å bli syk.

Antar at en tredjedel blir syke

– Hvor mange vil bli smittet i Fredrikstad?

– Anslagstallene varierer. Folkehelseinstituttet tror at 20–60 prosent av befolkningen vil bli smittet i løpet av et år. I Fredrikstad betyr det 16.000 til 50.000 mennesker.

– Hvor mange av de smittede blir syke?

– Man regner med at en tredjedel vil bli syke med symptomer. Og de aller fleste av dem igjen vil bare få mild sykdom.

– Hvem blir lettest smittet?

– Det vet man ikke med sikkerhet ennå. Alle kan antagelig bli smittet. Man har lurt på om barn ikke blir så lett smittet eller om de tåler viruset bedre slik at de ikke blir syke. Barn er blitt testet for korona i svært liten grad, fordi få har blitt syke.

Størst risiko for eldre

– Hvem er viruset mest farlig for?

– Basert på opplysninger fra utbruddet i Kina ser det ut til at eldre (over 65 år) og voksne med underliggende kronisk sykdom som hjerte- og karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk har størst risiko. Personer som røker, har mulig også en høyere risiko for alvorlig koronavirus-sykdom. Samtidig kan ikke behandling og oppfølging av kroniske sykdommer og kreft i Kina sammenlignes direkte med Norge.

– Hvor mange blir alvorlig syke?

– De siste rapportene har ikke spesifisert dette. Men en tredjedel av de smittede blir syke, og tre prosent av de syke legges inn på sykehus.

– Hva slags behandling eller medisin hjelper?

– Det finnes ikke spesifikk medisin mot dette viruset og sykdommen. Behandlingen består i å støtte kroppens funksjoner. Det kan spesielt være å gi ekstra oksygen eller mekanisk pustestøtte.

– Hvor mange dør?

– Det vet vi jo ikke. Dette er alltid vanskelig å anslå. Men i den siste rapporten er det anslått at under en prosent av smittede vil dø, og da en mindre andel smittede som er friske fra før og yngre, og en høyere andel er eldre og ellers syke.

Mindre kontakt for mindre smitte

– Hvor lenge vil situasjonen vi er i nå, vare?

– Vi er nå i det som kalles fase 2 i en risikovurdering fra 1 til 5. Det betyr at vi har fått flere importtilfeller av smitte, og vi har videresmitte i Norge. Om noen få dager eller uker anslår man at vi vil være over i fase 3. Da har man et større utbrudd og spredning som man ikke klarer å følge hele tiden. Det kan vare i et par måneder før man er i fase 4, som er full epidemi.

– Og hvor lenge vil den fasen vare?

– Den vil antageligvis strekke seg over fire-fem måneder, slik at epidemien kan gå fra mai til september/oktober. Dette er ikke noe vi kan riste av oss på to uker.

Les også

Pernille (28) fra Bodø var i Asia da viruset brøt ut. Så kom hun hjem: – Håndteringen sjokkerer og skremmer meg

– Hvordan kan vi dempe rask videresmitte?

– Vi må redusere kontakten mellom folk, holde befolkningen i ro. Da vil toppen flate av, og da vil helsevesenet klare å håndtere dette. Dermed kan man gi god helsehjelp til alle, både koronasyke og de som har andre sykdommer. Men følger vi ikke tiltakene som håndvask og å holde avstand, kan vi få en ukontrollert spredning. Det kan gi for stor belastning på helsevesenet og flere syke og alvorlig syke.

– Hvor mange kan én person smitte?

– Med de tiltakene vi har i Norge nå, som stengte skoler, stengte idrettstilbud, stengte kinoer og andre restriksjoner og råd, regner man med at en smittet smitter 1,3 andre. Strategien nå i fase 2 er å begrense smitten med blant annet tiltak som håndvask, god hostehygiene og ikke samles i store grupper.

Test deg selv på korona-side

– Hvem testes nå?

– Nå er det helsepersonell og sårbare grupper som prioriteres. Helsepersonell blir testet fordi de ikke skal smitte videre siden de er så tett på sårbare mennesker.

– Krever mange å bli testet?

– Det er et ønske fra svært mange. Men er man ikke syk, er det ikke noe poeng i å teste seg. Man kan bli smittet hvis man har vært i kontakt med noen som har koronaviruset. Men det kan gå alt fra to til 14 dager før en eventuell smitte slår ut i sykdom. En test klarer derfor i utgangspunktet ikke å avsløre om man er smittet før man blir syk eller det har gått 12–14 dager. Blir man syk i løpet av cirka 14 dager etter smittekontakt, kan det hende man skal ta en test.

Les også

Kokken Anders (23) fra Kråkerøy sitter i karantene på skisenter i Østerrike: – Relativt sannsynlig at vi blir smittet

– Hva gjør man hvis man er syk og tror man er smittet?

– Ta en egen test på koronasjekk.no. Havner du innenfor kriteriene for testing, ringer du koronatelefonen på legevakten: 69 38 11 08. Hvis du kommer utenfor kriteriene, holder du deg hjemme til du er frisk og en dag ekstra. Trenger du legehjelp på grunn av helsetilstanden, ringer du selvfølgelig fastlegen eller vanlig legevaktnummer.

– Hva gjør man hvis man er litt forkjølet?

– Terskelen for å holde seg hjemme skal være lav hvis man har symptomer på luftveisinfeksjoner, som tett nese, sår hals, feber, tung pust og hoste. Ring fastlegen for råd, hold avstand til andre og husk god hoste-, nyse- og håndhygiene.

Les også

Kommunen bygger opp nytt korona-senter

Små grupper

– Hvorfor er det innført så strenge tiltak som stengte skoler og barnehager, avlysning av idrettskonkurranser og kulturarrangementer og reiserestriksjoner?

– Det er fordi vi skal holde avstand til hverandre. Vi skal redusere tett kontakt mellom mennesker. For at det skal ha effekt, er det viktig at alle følger anbefalingene.

– Blir man smittet ved å gå i butikken?

– Man kan bli det hvis man utsettes for dråper fra en som er smittet. Men sjansen er liten hvis man holder god avstand til hverandre, en til to meter, ikke blir hostet eller nyst på, og vasker seg godt på hendene når man kommer hjem. Unngå å ta på varer du ikke skal kjøpe og betal kontaktløst om mulig.

Les også

– Selv om dette er både tragisk og alvorlig, så elsker jeg samholdet

– Kan vi være sammen med andre utenfor egen husstand?

– Lekegrupper, bursdagsselskaper, felleslunsjer og fester er ikke greit nå. Man skal ikke samles i store grupper, men små grupper på to-tre personer er ok. Det er viktig å huske på å holde god avstand, en til to meter fra hverandre er hovedregelen nå. Håndvask er også veldig viktig. Dette gjelder for alle, både barn, ungdom og voksne.

– Kan barn leke sammen?

– Ja, i små grupper. Det er vanskeligere for små barn å holde avstand til hverandre (se over). Derfor er det viktigste når det gjelder barn at de har en eller to faste lekevenner, altså ikke bytte på forskjellige.

Les også

Her er gladnyheten til alle barn: – JA, dere kan ha én eller to lekevenner i koronatiden

Vask hender!

– Kan man gå på lekeplass?

– Ja, hvis det er mulig å ikke være sammen med mange andre der. Da går man i skogen i stedet.

– Kan man ta på lekeapparatene?

– Ja, hvis man vasker hendene ordentlig når man kommer hjem. Det må man alltid gjøre når man har vært ute og før man spiser.

– Er det greit at barn er sammen med besteforeldrene sine?

Som det generelle rådet, er det rådet til minst mulig kontakt utenfor egen husstand. Det gjelder uansett slektsforhold. Det er i tillegg anbefalt å ha minst mulig fysisk nær kontakt med eldre og spesielt eldre med underliggende sykdom.

– Kan man bruke fotballbaner eller skolenes uteområder?

– Det er greit at to spiller sammen, men ikke ti. For andre uteområder gjelder de samme rådene som for lekeplasser. Husk avstand og god håndhygiene. Alle som er syke, må være hjemme.

Innholdet i denne artikkelen er i tråd med retningslinjene fra Folkehelseinstituttet.

Kommentarer til denne saken