Gå til sidens hovedinnhold

Kommunen ber folk med helsefaglig bakgrunn melde seg til tjeneste. Anita (45) er klar

Artikkelen er over 1 år gammel

Om kort tid går Fredrikstad kommune ut med utlysning og ber alle innbyggere med helsefaglig kompetanse om å ta kontakt for å bidra om de har mulighet.

– Det er kjempeviktig at vi får aktivert alle dem som har slik kompetanse og som kan ta i et tak, sier kommunaldirektør Jon Erik Olsen i seksjon for helse og velferd.

Både Sykehuset Østfold og flere andre kommuner har gått ut med tilsvarende forespørsler.

Kommunens krisestab har jobbet med et system for hvordan de skal håndtere dette. Når det er klart vil de gå ut med utlysning, trolig skjer det onsdag, ifølge Olsen.

– Hvor kan folk som leser dette, og vil melde seg, ta kontakt?

– Om det skjer med én gang kan de ta kontakt med kommunens ressursenhet, men det kommer altså et system for dette når vi går ut med det.

Her kan du registrere deg

Etter at denne artikkelen ble publisert har kommunen nå laget et digitalt registreringsskjema.

Her kan du melde deg så kommunen kan kontakte deg.

De ansatte i kommunen har til nå vært gjennom en kartlegging av kompetanse, hvor ansatte i andre deler av kommunen overflyttes til helsesektoren, hvor behovet for klare hoder og friske armer og ben er stort.

Det er mange som jobber i andre yrker i dag som har kompetanse, og noen kan ha sluttet i arbeidslivet.

– Vi har også kontakt med høgskolen, forteller direktøren for helse og velferd. Studenter kan dermed også være med og ta et løft.

Les også

Jøtul stopper produksjonen – 100 blir permittert: -Situasjonen er helt ufattelig

Fra politikken til pleie

En som for flere dager siden etterlyste handling fra Fredrikstad kommune på dette området på Facebook, er Frp-politiker Anita Vik. Hun jobber i dag som rådgiver for partiet.

Vik har selv arbeidserfaring fra ulike deler av eldreomsorgen, men har ikke jobbet i helsesektoren på mange år. Hun har allerede kontaktet arbeidsgiveren sin, Fremskrittspartiet, med budskapet om at det kan bli endringer fremover:

– Jeg har gitt beskjed om at dersom det blir behov i Fredrikstad kommune, så trekker jeg i den hvite frakken igjen, sa hun til Fredriksstad Blad før opplysningene fra Olsen kom. Hun står ved valget sitt.

–Ja, jeg vil absolutt melde meg. Det er et samfunnsansvar. Jeg har selv en mor på sykehjem og en far som trenger hjemmesykepleie, og vet at folk begynner å bli slitne.

Les også

Følg korona-situasjonen her

Hun mener det ikke går an å la være å tilby kompetansen sin om man er i stand til å hjelpe.

Vik understreker at hun personlig nok ikke kan utføre alle oppgaver, men at det er mye å bidra med. Nå når pårørende heller ikke kan besøke sine i institusjon, faller enda mer på personalet, påpeker hun.

Må lære av hverandre

Som rådgiver følger hun partiet i Agder. Derfra har hun fulgt blant annet Grimstad kommune, som jobber med å produsere opplæringsvideoer. På den måten kan folk med grunnkompetanse få effektiv opplæring i for eksempel rutiner og prosedyrer, sier hun.

– Alle kommuner trenger ikke å finne opp kruttet på nytt, her må vi samarbeide og lære av hverandre, mener Vik, som altså er mer enn klar til å bruke kompetansen om kommunen trenger den.

Kommentarer til denne saken