Gå til sidens hovedinnhold

Storkommunen Fredrikstad, Råde og Hvaler bare et tankeeksperiment

Artikkelen er over 5 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fredrikstad kommune, inkludert Hvaler og Råde? Kan denne storkommunen bli en realitet om 2–3 år? Jeg tviler sterkt på om noen av de 35 politikere og ansatte fra de tre kommunene, som møttes til seminar tirsdag, tror dette blir en løsning med det første. Etter det jeg kan se er det ikke noe flertall for en sammenslåing verken i Råde eller på Hvaler. Fredrikstad-politikerne ligger lavt og vil vente på naboene.

Samtalene så langt har vært på et innledende stadium, og det har ikke vært rare bevegelsene det siste året. For meg virker det ikke som om noen av deltagerne tror dette blir noe av. Men utredningen går fremover, og i april skal bystyret i Fredrikstad og kommunestyrene i Råde og Hvaler bestemme seg for om de skal ta neste skritt og berede grunnen for en sammenslåing.

  • Les mer: Tydelig motstand i Råde og Hvaler mot å bli en del av Fredrikstad 

Per i dag er det langt frem. Mens Moss og Rygge har startet samtaler med sikte på å slå seg sammen, og fem kommuner i Indre Østfold har gått enda lenger og laget en intensjonsavtale, er Fredrikstad, Hvaler og Råde fortsatt på utredningsstadiet. Eidsberg-ordfører Erik Unaas (H) sa til NRK Østfold at de fem kommunene ville spare 30–40 millioner kroner i året på administrasjon og kommunestyre. Det gir muligheter for å få ishall, et stort næringsfond, innendørs fotballbane og andre fyrtårn som de hver for seg ikke har råd til. Hva politikerne i Fredrikstad, Hvaler og Råde kan spare har vi hørt lite om.

Tirsdag hadde politikere og ansatte gruppearbeid om hva fremtidens Østfold vil bety for kommuneorganiseringen. Med tanke på at de skal ta et viktig veivalg i april, har politikerne ikke kommet langt.

En spørreundersøkelse før jul viste at et flertall av innbyggerne på Hvaler og i Fredrikstad tror kommuner i Nedre Glomma blir slått sammen innen ti år. Flertallet av politikerne ser ut til å være av samme oppfatning. Sammenslåingen kommer, men ikke nå. Hvis det skal bli en større kommune i Nedre Glomma med det første, er det Fredrikstad og Hvaler det gjelder.

Råde har andre alternativer enn å slå seg sammen med Fredrikstad. Rådmann Morten Svagård opplyste på seminaret i Blå Grotte at Moss og Fredrikstad står omtrent likt blant innbyggerne når de tenker storkommune. Det vil overraske stort om kommunestyret lander på noe annet enn at bygda skal forbli på egen kjøl. Da kommunestyret sa nei til å bli med på forhandlingene med Moss og Rygge, frasa de seg også innflytelse i arbeidet med å lage den nye kommunen. Det blir langt vanskeligere å komme inn i prosessen senere.

Avgjørelsen i april blir et foreløpig veivalg, og det vil melde seg nye sjanser neste år. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har lagt opp til en prosess i flere etapper. Hvis kommunene ikke selv vil gå inn for sammenslåing, blir det fylkesmannens jobb å foreslå et nytt kart. Det kan skje våren 2017. Jeg har imidlertid ikke tro på at regjeringen vil be fylkesmannen legge noe stort press på kommunene noen få måneder før valget. På Stortinget er det ikke noe flertall for å tvinge kommuner til å slå seg sammen. Prosessen skal fortsatt bygge på frivillighet.

Kommentarer til denne saken