Gå til sidens hovedinnhold

Kommentar: Lavt under presse-taket i Demokraten

Artikkelen er over 1 år gammel

Demokraten vil være «den vaktbikkja Fredrikstad og Fredriksstad Blad» trenger. Bjeffing mot egen eier er derimot mindre populært, skriver FBs Jon Jacobsen i denne kommentaren.

For abonnenter

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke en hvilken som helst intern uenighet i tradisjonsrike Demokraten som nå kommer til overflaten: Gunnar Bodahl-Johansen – en nestor i norsk presseetikk gjennom flere tiår – hevder seg sensurert av avisas øverste redaktør i en ytring om nettopp Demokraten, avisas eierskap og pressestøtte. Bodahl-Johansen har levert faste bidrag som spaltist til avisa de siste årene, og hatt en kritisk brodd mot forvaltning, byens politiske ledelse og utviklingstrekk i Fredrikstad. Men nå har det blitt full stans for den profilerte medieveteranen. Bodahl-Johansen selv hevder seg sensurert, Demokraten-redaktør Eirik Hoff Lysholm mener det omstridte innlegget «kun» er lagt på is inntil de to fikk tatt en nærmere prat om saken.

Les også

Hevder seg sensurert – sluttet som spaltist i Demokraten

 

Uten å ta stilling til hvilke ord som har falt mellom de to hovedpersonene, det har de kun fasiten på selv, så fremstår selve håndteringen av saken som merkelig fra Demokraten-ledelsens side. Selve grunnideen med å ha eksterne spaltister for aviser, må være at de får et fritt spillerom og mandat til å skrive innenfor saksfelt de har kompetanse om. I Gunnar Bodahl-Johansens tilfelle dreier det seg om presseetikk, ytringsfrihet og medienes maktutøvelse. Med mangeårig bakgrunn som fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk og tidligere leder av Norsk Presseforbunds offentlighetsutvalg, er det vanskelig å se at en avis som Demokraten kunne knyttet til seg en lokal ressursperson med større pondus enn nettopp ham.

Uansett om det dreier seg om sensurering, refusering eller å legge saken på is, så er det ingen tvil om at Demokraten-ledelsen har innskrenket Bodahl-Johansens spillerom som spaltist kraftig ved måten saken er håndtert på. Han fikk beskjed om at innlegget ikke ville komme på trykk før han hadde hatt en prat med sjefredaktør og administrerende direktør Eirik Hoff Lysholm. Det var uaktuelt for Bodahl Johansen. Han mener dette er spørsmål som bør kunne reises i spaltene. «Jeg skriver for leserne, ikke for å drikke kaffe med redaktøren på hans kontor», sier han til FB.

Les også

Bodahl-Johansen: Hva vil Dagsavisen med Demokraten?

 

Dagsavisen AS kjøpte for et halvt år siden opp Demokraten. Siden er avisen omprofilert og utstyrt med ny logo som tydelig skal vise at den tradisjonsrike lokalavisa nå inngår i den såkalte Dagsavisen-familien. Gunnar Bodahl-Johansen mener i den aktuelle kommentaren at avisen nå fremstår som en markedsføring av Dagsavisen, og ikke lenger som lokalavisen Demokraten. Det var dette han reiste spørsmål om i spalten, i lys av ordningen med pressestøtte.

Pressestøtte

  • Ordningen med pressestøtte har jevnlig vært debattert helt siden den ble innført for 50 år siden.

  • Hovedmålet med støtten var å hindre nedleggelse av aviser og opprettholde en differensiert dagspresse. Ikke minst var det et mål å bevare den lokale aviskonkurransen.

  • I Fredrikstad har pressestøtten bidratt til å holde liv i Demokraten som en utsatt nummer to-avis.

  • Demokraten mottok 2,7 millioner kroner i pressestøtte i 2018.

  • Produksjonsstøtten er den største direkte støtteordningen og er innrettet mot de aller minste lokalavisene og nummer 2-aviser med svak økonomi. Ordningen omfatter også flere riksdekkende meningsbærende aviser, blant annet Dagsavisen, Klassekampen og Vårt Land.

 

Demokraten mottok i 2018 nesten 2,7 millioner kroner i pressestøtte (også omtalt som produksjonstilskudd). Dagsavisen mottok 32 millioner kroner og Rogalands Avis, en tredje publikasjon i Dagsavisen-familien, drøyt 5,8 millioner kroner. Som man forstår: Ganske mange offentlige millioner til de utgivelsene Eirik Hoff Lysholm rår over. I en kommentar i Demokraten nylig skriver han at «målet er at Demokraten på meningsplass skal være akkurat den vaktbikkja vi mener Fredrikstad og Fredriksstad Blad trenger fra en utfordreravis». Jeg er enig med Lysholm. Vi i FB trenger en oppegående og robust konkurrent. Selv om det smerter å bli slått på nyheter og gode vinklinger, er det sånn det skal være for å holde oss på tå hev.

Men det blir merkelig når den samme vaktbikkja ikke skal få lov til å bjeffe litt mot egen eier. Er det så lavt under taket i Dagsavisen-familien?

Demokraten-redaktøren svarer: Storm i en kaffekopp 

Kommentarer til denne saken