Takterrassen på Litteraturhuset har fått navnet «Hagerups Hage», og er egentlig et uteområde med upåklagelig utsikt over byen og Vesterelven.

Det var egentlig her kveldens arrangement skulle finne sted, men siden værgudene var kranglete ble det hele flyttet inn i salen «Egalia».

Flyttet: Arrangementet ble holdt innendørs, i «Egalia».

Morsomme dikt

Hagerupene har skrevet et stort utvalg av ulike tekster som blant annet dikt, barnebøker, musikkstykker, teaterstykker, matoppskrifter og hørespill.

– Jeg husker jo alle diktene til Inger fra jeg var liten, blant annet Lille Persille, sier Unni Torgauten.

Hun og venninnen Turid Synnøve Danielsen har tatt turen til Litteraturhuset for å være med på Hagerup-kvelden.

– Også vil jeg si at boka Klaus skrev om sin mor var fantastisk, legger hun til. Det er de begge enige om.

De to venninnene er ivrige etter å sikre seg gode plasser til kveldens begivenhet.

Markus er populær

Fremme ved scenen sitter fire andre damer rundt et bord. De har alle mange lovord å komme med om Hagerupslektens bidrag til norsk litteratur og leseglede.

Publikum: Disse fire damene hadde sikret seg et bord med god utsikt til scenen. Fra venstre: Tina Fredriksen, Eva Ogre, Siri Brynhildsen og Turid Haabeth.

– Markusbøkene er kjempefine. De har vært veldig populære hjemme hos meg, sier Eva Ogre og får enige nikk fra de andre.

De trekker også frem Hilde som har skrevet mye for barn.

– Hagerupene er en veldig viktig familie for Fredrikstad. De fremsnakker byen vår og det er jo veldig bra, mener Tina Fredriksen.

Også hun trekker frem Klaus sin bok om Inger «Alt er så nær meg» som noe av det beste fra Hagerupene.

Siri Brynhildsen snakker varmt om diktene Inger Hagerup skrev for barn.

– Hun var veldig opptatt av rytmen som fenger barna, sier hun og viser til et lydklipp med Inger Hagerup fra NRK som Litteraturhuset har linket til på sine sider i forkant av arrangementet.

Om pubertet

Det er Linde Hagerup, datter av Helge Hagerup, som har æren av å åpne showet med en høytlesning fra sin egen novelle om pubertet fra 2011.

– Jeg leste min fars bok, som han skrev da han var fjorten, for å få inspirasjon. Der fant jeg en setning som jeg trakk ut og skrev rundt. Den setningen var «mens jeg sitter her hører jeg en lyd langt borte som jeg ikke vet hva er», forklarer hun før hun begynner å lese.

Linde høster latter og applaus under sin opplesning, og onkel Klaus er tydelig stolt over datteren mens han sitter i publikum.

Nekter å hete Hagerup

Også Klaus stod på scenen denne kvelden, delvis alene og delvis sammen med sin kone Bibbi Børresen som sang sammen med hans opplesning.

– Hun nekter å hete Hagerup, men Børresen er bra det og da, spøker han.

Velkjent: Klaus var tydelig kjent for publikum og fikk de ofte til å le høyt av Markus.

Klaus leser blant annet et utdrag fra en av Markus-bøkene der Markus skryter av å være en flink brevandrer (noe han ikke kan særlig mye om selvfølgelig). Publikum ler mens Klaus leser med stor innlevelse.

Sterkt gen

Skuespillerinnen Anne Marit Jacobsen, som vi senest kjenner fra serien «Frikjent» på TV2 i vår, var også på plass for å lese utvalgte tekster av Inger Hagerup.

– Jeg kjente Inger godt. Hun var så allsidig og flott, hun har skapt så mye fint. Og så mange flinke barn som kommer etter henne også, sier hun før hun går på scenen i Egalia.

– Det må være et sterkt gen det Hagerup-genet, fastslår hun.