I luftige omgivelser, med spektakulær utsikt til elven og byen, skal den litterære familien hylles etter alle kunstens regler.

Gjest og bidragsyter

– Ærefullt og veldig hyggelig at det blir tatt et slikt initiativ, sier pater familias Klaus Hagerup.

Ikke bare vil han være hjertelig til stede som gjest, han skal også lese utdrag fra to av sine bøker, «Markus og Diana» og «Herremannen».

– De som tror at jeg skal bidra med andre fysiske utskeielser, vil bli skuffet. Seletrikset, som jeg har gjort en viss lykke med tidligere, er arkivert for godt. Kroppen tåler ikke slike belastninger lenger, slår han bombastisk fast.

Litterære rom

Litteraturhuset i Fredrikstad har oppkalt mange av sine rom og saler etter kjente litterære personligheter.

Ragnar Joker Pedersen er tidligere blitt hyllet på huset. Nå er det Hagerups tur, senere kan det bli aktuelt å hylle Gerd Brantenberg og Jon Michelet som også har fått rom oppkalt etter seg på Litteraturhuset.

Startet med Inger

Hagerup-slektens store litterære produksjon har gledet mange gjennom 75 år.

Inger, Anders, Helge, Klaus, Henning, Linde, Hilde, Simen og Hanne har alle bidratt til store leseropplevelser for tusener av små og store mennesker.

Inger Hagerup (1905-1985), som bodde de siste årene av sitt liv i Fredrikstad og på Viker, regnes som en av de største norske lyrikerne på 1900-tallet. Hun debuterte så tidlig som i 1939 med diktsamlingen «Jeg gikk meg vill i skogene».

Flere av Hagerup-slektens medlemmer kommer til festen på Litteraturhusets takterrasse. Nøyaktig hvem, er det umulig å si i skrivende stund da mange av dem bor spredt.

Skuespiller kommer

– Vi satser på en festkveld med godt vær, god musikk, høy stemning og mange kulturelle innslag, sier Merete Lie, daglig leder ved Litteraturhuset.

Skuespiller Anne Marit Jacobsen har tilsagt sitt nærvær. Hun er en stor beundrer av Inger Hagerups dikt. Noen av dem skal hun fremføre den 17. juni.

Linde Hagerup skal lese egne rim og dikt mens kulturutvalgets leder, Camilla Sørensen Eidsvold, blir kveldens hovedtaler.