I helgen arrangeres derfor den rykende ferske «St. Birgitta Tidligmusikkfestival» i Fredrikstad.

Her vil det komme innslag fra barokken, middelalderen og renessansen – altså det som betegnes som «tidligmusikk».

Med deltagere fra blant annet Oslo, Bergen, Sarpsborg og Halden, lover arrangørene en musikkopplevelse utenom det vanlige.

St. Birgitta-kirken

Festivalens arrangører er to profesjonelle musikere, sopranen Darya Katyba som bor i Fredrikstad og organist i St. Birgitta-kirken Andrey Mirgorodskiy.

De har begge et brennende ønske om å presentere «tidligmusikk» for Fredrikstad-folk.

– Her vil det komme innslag fra blant annet barokken, renessansen og middelalderen, forteller Darya Katyba, som selv er delaktig i alle konsertene.

Fra før har Fredrikstad «Mozartfestivalen» og «Kammerfest i Østfold» som er i delvis samme genren som den nye festivalen.

Les også: Drømmen blir oppfylt for Christer som har Aspergers. Han skal på scenen.

Håper den blir årlig

– Målet er ikke bare å presentere musikkgenren, men også å kunne vise frem unge og lovende musikere. Etter hvert ønsker vi å kunne inkludere så mange nasjonaliteter som mulig, sier Katyba.

Les også: Ukjent Hovland-verk fra 1948

Hun drømmer om at festivalen skal bli et årlig arrangement i byen.

– Selv om du ikke kjenner til det, betyr det ikke at du ikke liker det, sier hun og forteller videre at de åpner dørene for nysgjerrige i alle aldre.

 

Har fått støtte

Katyba understreker at dette er basert på lite annet enn entusiasme, egeninteresse for musikken og deres ønske om å vise folk hva de går glipp av.

Musikk av Girolamo Kapsberger, Claudio Monteverdi, Lodovico Grossi da Viadana og Antonio Vivaldi står på planen over de to dagene.

Med god støtte og hjelp får de låne instrumenter fra Domkirken, gratis leie av St. Birgitta og økonomisk støtte fra Fredrikstad kommune.

– Uten den hjelpen hadde vi ikke klart å arrangere en festival, sier Katyba.

Om festivalen

  • Festivalen vil bli gjennomført 24.-25. september 2016 og vil inkludere oppsetting av Karsberger konsert en messe og en Vivaldi konsertgalla.
  • Alle kulturaktiviteter skal ta plass i eller i nærheten av St.Birgitta kirke.