Ikke alle gavene under juletreet blir betalt for

PASSER PÅ: Vekter Martin Wernersen sier antall tyverier øker før jul.

PASSER PÅ: Vekter Martin Wernersen sier antall tyverier øker før jul. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Kjøpesentrene merker en oppgang i tyverier før jul. – Det er nok noen gaver under juletreet i år som ikke er kjøpt, sier vekteren Martin Wernersen.

DEL

Hovedorganisasjonen Virke anslår at vi kommer til å handle for rundt 10 700 kroner hver i desember i år, men det er ikke alle som ønsker å betale for julegavene vi gir bort.

Martin Wernersen er områdeleder for Securitas og er ansvarlig for sikkerheten på Torvbyen kjøpesenter i Fredrikstad. Han bekrefter at man merker en oppgang i antall tyverier før jul.

– Vi merker det på antall tilkall. Butikkene er også mer oppmerksomme på tyverier nå, bekrefter han.

– Hva skyldes oppgangen?

– Det er det vi lurer på hvert år. Folk har kanskje ikke penger, men ønsker likevel å gi noe fint til andre i julegave. Det er nok noen gaver under juletreet i år som ikke er kjøpt, sier han.

I 2016 anslo Virke at nordmenn stjal for 200 millioner kroner rundt jul.

Tyver i alle aldre

Vekteren forklarer at man i snitt tar én person hver dag for tyverier. Betjeningen i hver enkelt butikk følger med på kundene sine, så blir vekterne tilkalt dersom noen blir tatt for nasking.

– Ofte så er den vi tar innom flere butikker. De tar shoppingrunden rett og slett. Da kan de ta med seg alt fra druer til dyrere ting. Det blir raskt varer for flere tusen kroner, forklarer Wernersen.

– Hva slags folk er det en tar for tyverier?

– Det er mye forskjellig hvert år. Du har alt fra vinningskriminelle og vanlige folk i alle aldre. Det er ikke noen grupper som skiller seg veldig ut sånn sett. Alle aldre er representert. Vi har tatt folk fra ti til 88 år. Jeg blir ikke overrasket lenger, sier han.

– Men det er kjedelig når vi tar ungdommer som må «starte livet» med tyveri på rullebladet. For det blir anmeldt, bekrefter vekteren.

– Jeg hadde nok levert tilbake gaven

Christoffer Hansen (24) var en av mange som handlet på Torvbyen da FB var innom. Han tror det er mye press rundt dyre gaver som bidrar til at tyveriene øker i antall rundt juletider.

PRESS: Christoffer Hansen tror presset rundt "fine julegaver" gjør at det blir flere tyverier før jul

PRESS: Christoffer Hansen tror presset rundt "fine julegaver" gjør at det blir flere tyverier før jul

– Det er veldig naturlig at folk vil gi bort noe fint til jul, men det er fortsatt ikke greit å stjele, sier 24-åringen.

– Det kan være et stort press med jul. Du får gaver og føler at du må gi noe fint tilbake. Personlig mener jeg at gavene ikke er så viktig. Kos og hygge er mye bedre enn det materielle i jula, mener han.

– Jeg hadde ikke likt om jeg fant ut at en gave jeg fikk ikke var betalt for. Da hadde jeg nok levert tilbake gaven til butikken, sier han.

Artikkeltags